1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Reuters
NOS NieuwsAangepast

'Iraanse raketaanval' op Golanhoogten, Israël schiet terug

Iraanse militairen in Syrië hebben zo'n twintig raketten afgevuurd op Israëlische militaire doelen op de Golanhoogten, meldt het Israëlische leger. Het zou de eerste keer zijn dat Iran Israël vanuit Syrië bestookt.

Het leger zegt dat niemand is gewond geraakt en er ook geen schade is. Geen van de raketten is op Israëlisch gebied terechtgekomen. Het Israëlische raketschild wist een deel te onderscheppen, de rest haalde de Golanhoogten niet.

De Golan-hoogvlakte werd in 1967 door Israël op Syrië veroverd. Een VN-vredesmacht van zo'n duizend blauwhelmen houdt toezicht op het staakt-het-vuren tussen beide landen.

De Syrische luchtafweer heeft te maken met een nieuwe golf van Israëlische agressie.

Staatspersbureau Sanaa

Israël heeft als reactie naar eigen zeggen tientallen militaire doelen in Syrië gebombardeerd, die worden gebruikt door Iraanse elitetroepen. Het was een van de zwaarste Israëlische bombardementen op Syrië sinds het begin van de burgeroorlog in 2011. Het Syrische leger zegt dat er drie mensen zijn omgekomen.

Premier Netanyahu verdedigde de bombardementen met het argument dat Iran "een rode lijn is overgestoken". "We zullen niet toestaan dat Iran zich militair ingraaft in Syrië, zei hij.

Syrische staatsmedia zeggen dat Israëlische raketten onder meer een radarinstallatie, luchtafweergeschut en een wapendepot hebben geraakt. "De Syrische luchtafweer heeft te maken met een nieuwe golf van Israëlische agressie. De ene raket na de andere wordt neergehaald", zegt persbureau Sana.

Correspondent Marcel van der Steen is momenteel in Damascus en beleefde een heftige nacht. "Rond een uur of drie werd ik wakker van verschillende raketten die hier aankwamen. De anti-raketsystemen werden actief, vliegtuigen vlogen over. Ik hoorde explosies, het was beangstigend."

Op de beelden hieronder zou te zien zijn hoe de Israëlische raketten worden onderschept:

Syrische luchtafweer in actie boven Damascus

Iran zou met de aanval wraak hebben willen nemen voor een raketaanval gisteren op een militaire basis in de buurt van de Syrische hoofdstad Damascus. Doelwit daarvan was een wapenopslagplaats van de Iraanse Republikeinse Garde, die het Syrische leger steunt.

Volgens Iran zit Israël achter die aanval. Israël ontkent dat.

Iran had eerder wraak gezworen voor een vermoedelijk Israëlisch bombardement op een Syrische luchtmachtbasis een maand geleden. Daarbij kwamen zeven Iraniërs om het leven. Eind april sneuvelden ook Iraanse militairen bij een luchtaanval, die door Israël zou zijn uitgevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl