NOS NieuwsAangepast

Luchtmachtbasis bij Homs bestookt, Syrië en Rusland wijzen naar Israël

Het militaire vliegveld T4, of Tayfur, tussen de Syrische stad Homs en Palmyra is bestookt met raketten. Volgens de Syrische staatstelevisie zijn er acht raketten neergehaald. Er zouden meerdere doden en gewonden zijn.

Het Russische leger, dat Assad bijstaat, zegt dat Israël achter de aanval zit. Twee Israëlische F-15-straaljagers zouden acht raketten hebben afgevuurd, waarvan er vijf onschadelijk zouden zijn gemaakt door luchtafweergeschut. Israël heeft vooralsnog geen commentaar gegeven.

In Syrische media werd aanvankelijk gesteld dat de Verenigde Staten achter de raketaanval van vannacht zitten, maar het Amerikaanse ministerie van Defensie sprak dat tegen. Inmiddels wordt ook in Syrië gewezen naar Israël als de dader.

'Hoge prijs'

President Trump twitterde gisteren dat het Syrische regime "een hoge prijs" moet betalen voor een aanval met gifgas, zaterdag in de stad Douma.

Vorig jaar april bestookten de Amerikanen een Syrische luchtmachtbasis met Tomahawk-raketten als vergelding voor een aanval met chemische wapens op de stad Khan Sheikhoun, in de provincie Idlib. Daarbij vielen zo'n honderd doden.

Correspondent Marcel van der Steen zegt dat er op sociale media allerlei beelden zijn verschenen waarop vliegtuigen of raketten zijn te zien die laag over Libanon vlogen. Ze zouden zijn binnen gekomen via de Middellandse Zee, ten noorden van Beiroet, en op die manier Syrië zijn in gegaan. "Het is dus de vraag van wie die vliegtuigen waren, Amerikaanse of wellicht Israëlische. Israël heeft afgelopen tijd meerdere bombardementen uitgevoerd in Syrië."

Of de beelden op sociale media authentiek zijn, is niet bekend.

Spoedzitting Veiligheidsraad

Wat er in Douma precies is gebeurd, is nog altijd onduidelijk, omdat het niet door onafhankelijke bronnen valt te controleren. Syrië en zijn bondgenoot Rusland spreken tegen dat er een aanval met gifgas is geweest, maar voor Frankrijk en de Verenigde Staten staat dat inmiddels vast. President Macron en zijn ambtgenoot Trump hebben telefonisch informatie uitgewisseld.

Later vandaag buigt de VN-Veiligheidsraad zich over de ontwikkelingen van de laatste dagen in Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl