Een kind krijgt zuurstof na de veronderstelde gifgasaanval
NOS NieuwsAangepast

Trump: Syrië moet 'hoge prijs' betalen voor gifgasaanval

In reactie op de berichten over een gifgasaanval op de Syrische stad Douma heeft president Trump laten weten dat Damascus "een hoge prijs" zal betalen voor het gebruik van chemische wapens. Een hoge veiligheidsadviseur van Trump zei voor de Amerikaanse zender ABC een raketaanval als vergeldingsmaatregel niet uit te sluiten.

Trump houdt in een tweet president Poetin, Rusland en Iran verantwoordelijk voor het verlenen van steun aan "het beest Assad".

Douma is het laatste bolwerk van de rebellen in de enclave Oost-Ghouta, bij de hoofdstad Damascus.

Het Witte Huis wees ook op de "gruwelijke foto's" van de slachtoffers van de aanval. De schattingen over het dodental lopen uiteen van 40 tot 75. Een jaar geleden gaf Trump opdracht om 59 Tomahawk-raketten af te vuren op een vliegbasis van het Syrische leger, als vergelding voor een Syrische aanval met het gifgas sarin op de stad Khan Sheikhoun.

De VN-Veiligheidsraad komt morgen op verzoek van negen landen, waaronder de VS en Nederland, bijeen om te spreken over de inzet van chemische wapens door Syrië.

De Europese Unie noemt het in een reactie "uiterst zorgwekkend" dat er herhaaldelijk chemische wapens in Syrië zijn ingezet en roept de internationale gemeenschap op om te reageren.

Minister Blok van Buitenlandse Zaken wil dat dat de VN-organisatie tegen chemische wapens, de OPCW, gaat onderzoeken wat er in Douma is gebeurd.

Regime beschuldigd

Ook de Turkse minister van Buitenlandse Zaken heeft de aanval veroordeeld. Volgens Ankara bestaan er sterke verdenkingen dat het Syrische regime chemische wapens heeft gebruikt en daarmee opnieuw de internationale afspraken over het uitbannen van chemische wapens heeft geschonden. Damascus verwerpt die beschuldigingen en noemt de berichten over het gebruik van gifgas 'nepnieuws'.

Turkije roept de internationale gemeenschap op om dergelijke aanvallen te voorkomen en te bestraffen en spreekt van misdaden tegen de menselijkheid.

Rusland waarschuwt dat militair ingrijpen in Syrië ernstige gevolgen zal hebben. Op verzoek van Moskou vergadert de Veiligheidsraad morgen ook over "internationale bedreigingen voor de vrede en de veiligheid", zonder dat duidelijk is wat daarmee precies wordt bedoeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl