NOS NieuwsAangepast

Wakker worden van raketexplosies, onze correspondent is in Damascus

"Je probeert jezelf gerust te stellen. Ik zit in een hotel waar regelmatig journalisten zitten en hoe gek het ook klinkt: het is een Israëlische luchtaanval. Die aanvallen zijn gericht op militaire doelen. Het is een raar soort van geruststelling."

NOS-correspondent Marcel van der Steen is in Syrië en maakte daar vannacht de Israëlische luchtaanvallen mee op doelen in het land. Vanuit zijn hotelkamer in de hoofdstad Damascus hoorde hij de explosies. De aanval werd uitgevoerd door Israël als vergelding voor de raketten die eerder vanuit Syrië werden afgevuurd op de Golanhoogte. Volgens Israël voerden Iraanse militairen die aanval uit en heeft de vergeldingsactie alle Iraanse stellingen vernietigd.

Het was een heftige nacht vertelt Van der Steen: "Rond een uur of drie werd ik wakker van verschillende raketten die hier aankwamen. De anti-raketsystemen werden actief, vliegtuigen vlogen over. Ik hoorde explosies, het was beangstigend."

Van der Steen maakte onderstaande beelden vanuit zijn hotelkamer:

Marcel van der Steen hoorde vannacht explosies vanuit zijn hotel in Damascus

Volgens Van der Steen meldt de Syrische staatstelevisie dat de Israëlische raketten zijn neergekomen op doelen die als een ring om Damascus heen liggen. In de stad zelf is niets geraakt.

Vandaag bij daglicht merkt hij dat de aanval voor de inwoners van Damascus als een soort gewenning komt. "Het is niet de eerste Israëlische aanval, en vanuit IS-gebied en door de rebellen wordt ook regelmatig met raketten geschoten."

Niet filmen

De verwoestingen van de Israëlische aanvallen van vannacht mag Van der Steen niet filmen of bekijken. Een verzoek daarvoor is vandaag door het Ministerie van Defensie afgewezen. "Dat gaat heel vriendelijk met veel glimlachen en koffie krijgen. En uiteindelijk zeggen ze met een vriendelijk gezicht: 'Dat gaat niet door'."

Van der Steen kreeg wel toestemming om naar Douma te gaan. In die plaats is vorige maand vermoedelijk een gifgasaanval uitgevoerd door het Syrische leger. Het Syrische regime ontkent de aanval en heeft de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens toegestaan om onderzoek te doen.

In de auto op weg naar Douma ziet Van der Steen de verwoestingen van de Syrische burgeroorlog:

Verwoestingen in een buitenwijk van Damascus

Het werk van Van der Steen in Syrië is niet zonder gevaar. Dat komt vooral door de onvoorspelbaarheid over waar eventuele raketten neerkomen, vertelt hij.

Het maakt de veiligheidssituatie in Syrië een totaal ander verhaal dan die in bijvoorbeeld Jemen. In dat land was Van der Steen een aantal weken geleden. "In Jemen is ontvoering een groot risico, je hebt er constant beveiliging nodig. Hier is het anders, aan het gevaar kan je niet veel doen. Je hebt er geen controle over."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl