NOS VoetbalAangepast

Vitesse ontslaat Fraser en stelt Sturing als interim aan

Fraser wist maandagavond al van zijn ontslag

Henk Fraser is niet langer hoofdtrainer van Vitesse. Vier duels voor het einde van de reguliere competitie is de clubleiding na een drie dagen durend crisisberaad tot de conclusie gekomen, dat Fraser niet meer de beste man is om de Arnhemmers naar de play-offs om Europees voetbal te leiden.

Onder leiding van Fraser pakte Vitesse in de laatste vier wedstrijden slechts één punt. Na de 1-0 nederlaag van afgelopen zaterdag in Breda tegen NAC is een plek in de play-offs om Europees voetbal op losse schroeven komen te staan.

"Gewoon wachten was geen optie meer. Er moet beweging in het team komen en ze moeten ervan doordrongen zijn dat de doelstellingen van Vitesse behaald moeten worden", zei Vitesse-directeur Joost de Wit tegen Bert Maalderink.

In de winterstop maakte Fraser al bekend dat hij Arnhem aan het einde van het seizoen zou gaan verlaten. Hij gaat aan de slag bij Sparta, uitgerekend aankomende zaterdag de tegenstander van Vitesse.

Zowel Sparta als Vitesse heeft de punten keihard nodig: de Rotterdammers in de strijd tegen directe degradatie, de Arnhemmers met het oog op de play-offs voor Europees voetbal. Van dat duivelse dilemma is Fraser nu verlost.

Ook assistent-trainer Aleksandar Rankovic en fysiek- en assistent-trainer Jurgen Seegers vertrekken per direct.

Sturing maakt seizoen af

Assistent Edward Sturing maakt het seizoen af als vervanger van Fraser. Het clubicoon zat eerder al 135 wedstrijden als hoofdverantwoordelijke op de bank. Na de zomer neemt de Rus Leonid Sloetski het stokje over.

Henk Fraser met de KNVB-beker, de eerste prijs in de 125-jarige historie van Vitesse

Fraser werd in de zomer van 2016 overgenomen van ADO Den Haag. In zijn eerste seizoen eindigde hij als vijfde in de competitie en bezorgde hij Vitesse met de KNVB-beker de eerste prijs in de clubhistorie.

Dit seizoen sneuvelde Vitesse al in de eerste ronde van het bekertoernooi tegen de amateurs van AVV Swift.

Ook de groepsfase van de Europa League verliep teleurstellend. Vitesse kwam in een poule met Lazio, OGC Nice en Zulte Waregem tot vijf punten. Vier daarvan werden behaald nadat de club al was uitgeschakeld voor overwintering in Europa.

Wisselvallig

In de competitie piekte de ploeg van Fraser met competitiezeges op Ajax (uit en thuis) en Feyenoord (thuis), maar tegen mindere tegenstanders wist Vitesse zelden te overtuigen.

Door die wisselvalligheid lag Fraser al enige tijd onder vuur bij de eigen aanhang. Zelf beklaagde hij zich over de bemoeizucht vanuit de raad van commissarissen. Vooral de Russische commissaris Valeri Oyf zou zich te veel bemoeien met zijn werk.

Blijft Fraser bij Vitesse? 'Ben er voor mezelf uit'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl