Van Wolfswinkel bezorgt Vitesse eerste hoofdprijs in 125 jaar

Vitesse heeft voor het eerst in de 125-jarige clubgeschiedenis een grote prijs te pakken. De Arnhemmers veroverden de KNVB-beker door AZ in de finale met 2-0 te kloppen. Ricky van Wolfswinkel was met twee goals de grote man bij Vitesse.

Vitesse bewees maar weer eens dat in een finale gekke dingen kunnen gebeuren. In grote delen van de wedstrijd heerste AZ, maar Vitesse sloeg op belangrijke momenten genadeloos toe.

Meteen na het beginsignaal werd duidelijk dat AZ veel scherper was dan Vitesse. Dat leidde al in de derde minuut tot een vrije trap die door Derrick Luckassen op de lat werd geschoten. Vitesse kwam amper aan aanvallen toe en wist zich geen raad met het fellere AZ.

Kansen kwamen er genoeg voor de ploeg uit Alkmaar. Rens van Eijden kopte naast en Wout Weghorst schoot vanuit kansrijke positie eveneens net langs de verkeerde kant van de paal. Na een klein half uur claimde AZ een penalty, maar scheidsrechter Danny Makkelie wuifde een duw van Arnold Kruiswijk in de rug van Alireza Jahanbakhsh weg.

Arnold Kruiswijk en Alireza Jahanbakhsh vochten pittige duels uit

AZ-coach John van den Brom was al wekenlang duidelijk over de opstelling van zijn ploeg en dat vertrouwen betaalde zich gezien het spelbeeld uit. Maar een belangrijk element ontbrak: doelpunten maken.

Miraculeus

Ook na rust begon AZ weer beter dan de tegenstander. Twee corners leidden bijna tot doelpunten, maar kopballen van Derrick Luckassen en Rens van Eijden werden miraculeus uit het doel gehaald.

Naarmate de spanning toenam, kelderde het niveau van de wedstrijd. In de tachtigste minuut ging AZ-doelman Tim Krul afschuwelijk in de fout. Hij beoordeelde een voorzet van Milot Rashica totaal verkeerd. Ricky van Wolfswinkel kwam voor Krul en kopte binnen.

Ricky van Wolfswinkel

Dat bleek de nekslag voor AZ. Van den Brom moest risico's nemen en van de geboden ruimte profiteerde Ricky van Wolfswinkel. Hij kroonde zich met zijn tweede treffer tot man van de wedstrijd. En de naam Ricky van Wolfswinkel zal voor eeuwig verbonden blijven aan de eerste hoofdprijs die Vitesse won.

Door de bekerwinst heeft Vitesse zich geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. AZ is veroordeeld tot de play-offs van de eredivisie met als inzet een ticket voor de voorronde van de Europa League.