Jongens in de weer met vuurwerk
NOS NieuwsAangepast

Kabinet wil verbod op rotjes, VVD ziet er niets in

Rotjes worden nog dit jaar uit de verkoop gehaald als het aan het kabinet ligt. Bronnen bevestigen dat naar aanleiding van berichtgeving door RTL Nieuws.

Minister Grapperhaus en staatssecretaris Van Veldhoven willen een verbod op het zogenoemde werpbaar knalvuurwerk. Aanleiding is een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) van vorig jaar. De OVV vindt al langer dat de veiligheid rond Oud en Nieuw "in het geding" is.

De minister en staatssecretaris willen met de politie gaan kijken hoe ze een verbod kunnen handhaven. Dat is niet eenvoudig, want gevaarlijk vuurwerk, zoals cobra's of strijkers, kan ook illegaal worden verkregen. Ook kopen veel Nederlanders vuurwerk in de buurlanden België en Duitsland.

'Focus op illegaal vuurwerk'

VVD-Kamerlid Ziengs voelt zich overvallen door de gelekte plannen en is niet enthousiast. Hij vindt dat de focus juist zou moeten liggen op de aanpak van illegaal vuurwerk. Daarbij komt dat hij denkt dat een verbod op rotjes moeilijk uit te voeren is in de praktijk.

Carla Dik-Faber van ChristenUnie vindt het verbod juist een stap in de goede richting. "Ik vind het belangrijk dat Oud en Nieuw een feest is voor iedereen", zei ze in het radioprogramma Langs de Lijn En Omstreken. "Door het meest risicovolle vuurwerk te verbieden, kunnen we volgens mij nog steeds genieten van vuurwerk, maar dan op een veiligere manier."

Te ver

De vuurwerkbranche is erg teleurgesteld in het plan. "De cijfers van schade en overlast dalen. Dus de maatregelen die we hebben genomen werken. Daar willen we best mee doorgaan. Maar het verbieden van knalvuurwerk gaat te ver", zei Leo Groeneveld van de belangenvereniging Pyrotechniek Nederland in Langs de Lijn En Omstreken.

Groeneveld vreest dat er door een verbod op knalvuurwerk meer illegaal vuurwerk wordt afgestoken. "Op het moment dat jongelui haast worden gedwongen om hun vuurwerk illegaal te kopen of in het buitenland, dan raak je de grip kwijt op de kwaliteit van het vuurwerk." Dat kan volgens hem leiden tot gevaarlijke situaties.

Totaalverbod

Bij jaarwisselingen gebeuren er vaak ernstige ongelukken met vuurwerk, waarbij volwassenen en kinderen ledematen of ogen kwijtraken. Er valt gemiddeld één dodelijk slachtoffer per jaar. Volgens het Verbond van Verzekeraars was er bij de vorige jaarwisseling zo'n 13 miljoen euro aan schade.

De politie liet al eerder weten voor een verbod op knalvuurwerk te zijn. Oud-voorzitter van de OVV Pieter van Vollenhoven pleitte voor een debat over een totaalverbod op vuurwerk.

Zo'n totaalverbod gaat de bewindslieden te ver, maar het verbod op rotjes kan gezien worden als een eerste stap om het afschieten van vuurwerk verder aan banden te leggen. Het kabinet praat donderdag over het verbod op rotjes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl