'Vuurwerkvluchteling' Hayo verwacht duizenden Nederlanders in zijn winkel

Aangepast
NOS

Net als in Nederland is ook in Duitsland vandaag de vuurwerkverkoop gestart. Veel Nederlanders, vooral in het oosten van het land, zijn de grens overgereden om daar inkopen te doen. Vooral omdat het er goedkoper is, maar ook omdat er volgens veel mensen mooier vuurwerk te krijgen is dan in Nederland.

Vorig jaar ontstonden zelfs files bij de grens. Omdat veel mensen dit jaar wat meer te besteden werden dit jaar grotere vuurwerkfiles verwacht. Op de A12 en andere wegen bij de grens met Duitsland stond het verkeer inderdaad vast.

Rijkswaterstaat Verkeersinformatie
@RWSverkeersinfo
Gaan we weer: Nederlanders slaan massaal vuurwerk in in Duitsland. Levert files op aan de oostgrens (via @lientje1967) #A12
10 maanden geleden

De Nederlander Hayo Wolff noemt zichzelf een 'vuurwerkvluchteling'. Hij verplaatste zijn vuurwerkbedrijf van Nederland naar Duitsland omdat daar minder veiligheidsregels zijn. "Na de vuurwerkramp in Enschede zijn de regels in Nederland strenger geworden. Hier hoef je in een bunker bijvoorbeeld geen sprinklerinstallatie aan te laten leggen." Daardoor maakt Wolff minder kosten en kan hij het vuurwerk goedkoper aanbieden dan in Nederland.

Het bedrijf van Wolff zit nu één kilometer over de grens in Duitsland en is populair bij Nederlanders. Wolff verwacht de komende dagen dan ook duizenden Nederlanders in zijn winkel. "Het zijn pieken. In een keer staan er dan honderd man voor de deur en de rest van de tijd druppelt het een beetje. Als het echt gekkenwerk wordt, dan staan er zo'n 400 tot 500 man voor de deur."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Even naar Duitsland om vuurwerk te halen

Vuurwerk kopen in Duitsland is niet illegaal zolang het voldoet aan de eisen van de Nederlandse wet. Het consumentenvuurwerk dat in de Duitse winkels ligt moet, net als bij ons, aan Europese regels voldoen. Als het CE-keurmerk erop zit is dat het geval. Bij ons en bij onze buren mag bijvoorbeeld 500 gram kruit in een cakebox zitten.

Toch kun je niet meteen voor de hele buurt vuurwerk gaan shoppen; er geldt een maximum van 25 kilo per auto of busje. Niet iedereen blijkt daarvan op de hoogte te zijn. Een man die zijn hele auto vol met vuurwerk heeft geladen zegt dat hij juist speciaal nog iemand heeft meegenomen. "Want je mag 25 kilo per persoon meenemen, heb ik ergens gelezen." En als hij dan toch gecontroleerd wordt? "Nou dan knipper ik nog een keer met mijn blauwe ogen."

Gerichte controles

De politie Oost-Nederland benadrukt dat je zelf verantwoordelijk bent om te checken of het vuurwerk legaal is. De komende dagen zal de politie bij Duitse grensovergangen extra controleren op vuurwerk. De nadruk ligt daarbij op illegaal vuurwerk en niet op het legale consumentenvuurwerk, tenzij mensen duidelijk te veel in hun auto hebben liggen.

Van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur mag je vuurwerk afsteken.

STER Reclame