Verkoop vuurwerk begonnen, 'ze komen vooral voor de Westen Thunders'

Aangepast
NOS

De vuurwerkverkoop is weer begonnen. Drie dagen lang kun je op zo'n 1500 plekken vuurpijlen, sierpotten en cakeboxen kopen. Op Oudjaarsdag zelf kan dat niet. Dat valt dit jaar op een zondag en dan mogen winkeliers geen vuurwerk verkopen.

De eerste vuurwerkwinkels gingen vanochtend vroeg al open. Verslaggever Matthijs Holtrop ging kijken bij een familiebedrijf in Leerdam. Deze winkel opent drie dagen lang al om 07.00 uur de deuren. En niet voor niets, want op dit vroege tijdstip trof hij al tientallen mensen voor de poort aan.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'De knallen zijn het leukst, zo hard mogelijk'

Volgens eigenaar Diana Huygen bestellen de meeste klanten hun vuurwerk online en geven dan meteen een tijdvak aan waarin ze het komen ophalen. In de winkel staat 20 man personeel klaar om iedereen zo snel mogelijk zijn bestelling te leveren en mensen te helpen die voor de losse verkoop komen.

De meeste bestellingen komen na de Kerst binnen. "Op Tweede Kerstdag zie je al veel activiteit in de webshop, want dan beginnen de mensen zich te vervelen", vertelt Huygen. Er zijn dan ook al heel veel bestellingen binnen. "De meeste mensen komen om 10.00 uur", vertelt ze. "Dan wordt het echt superdruk."

Deze ochtend hadden zo'n zestig klanten zich aangemeld om hun vuurwerkpakketten om 07.00 uur te komen ophalen. "Waar ze vooral voor komen zijn de Westen Thunders (genoemd naar de naam van de winkel). Echt een superknal", zegt de eigenaresse in het NOS Radio 1 Journaal. "Die zijn dan ook al bijna uitverkocht."

'Een echte vuurwerkfanaat'

"Het valt op dat het publiek jong is. Ik schat tussen de 8 en 18 jaar", zegt Holtrop. Deze jongen is 14 jaar. "Ik ga gewoon vanaf 10.00 uur knallen denk ik. En dan de hele dag door. Maar ik ruim het wel altijd op, dat wel."

Volgens zijn moeder is hij een echte vuurwerkfanaat. "in de zomer is hij al bezig met zijn vuurwerkbestelling. Hij kent alle folders uit zijn hoofd."

Laatste moment

De vuurwerkverkoop had flink te lijden onder de economische crisis maar trekt steeds verder aan. "We hebben nu al zeker 20 procent meer verkoop dan vorig jaar", vertelt Huygen. Wel vindt ze het jammer dat er op zondag geen vuurwerk mag worden verkocht. "Er zijn altijd veel mensen die op het laatste moment nog besluiten om vuurwerk te kopen. Dat loop je dan misschien mis."

Met het afsteken van vuurwerk moet je nog wel even wachten. Het mag van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Het slechte nieuws is dat het waarschijnlijk behoorlijk gaat regenen in de nacht van 31 december op 1 januari.

STER Reclame