Twee jongens steken rotjes af op straat
NOS NieuwsAangepast

OVV gaat onderzoek doen naar vuurwerk

De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat op grote schaal onderzoek doen naar vuurwerk. De raad bevestigt berichtgeving daarover van het AD. In de krant zegt de OVV dat de veiligheid rond Oud en Nieuw "in het geding" is. De vuurwerkbranche maakt zich geen zorgen om het onderzoek.

Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht hebben om het onderzoek gevraagd. De OVV gaat de veiligheid tijdens de jaarwisseling onder de loep nemen en richt zich in het onderzoek met name op vuurwerk, al staat de precieze aanpak nog niet vast.

De aanbevelingen die voortvloeien uit dat onderzoek moeten Oud en Nieuw veiliger maken. Zo hopen de burgemeesters van de vier grote steden advies te krijgen over het beheersen van zwaar illegaal vuurwerk, het beleid rond vuurwerkvrije zones en de omgang met consumentenvuurwerk, schrijft het AD. Ook willen de steden dat de OVV onderzoek doet naar geweld tegen hulpverleners.

Totaalverbod

Oud-voorzitter van de OVV Pieter van Vollenhoven pleitte vorig jaar voor een debat over een totaalverbod op vuurwerk. In 2012 waarschuwde hij voor een toename van illegaal vuurwerk in Nederland.

Afgelopen jaarwisseling gebeurden er bijna 500 ongelukken met vuurwerk. Volgens het Verbond van Verzekeraars was er in totaal zo'n 13 miljoen euro aan schade tijdens Oud en Nieuw.

Vuurwerkbranche

Pyrotechniek Nederland, de belangenvereniging van de vuurwerkbranche, maakt zich geen zorgen over het onderzoek. "Wij worden als branchevereniging nauw betrokken bij ontwikkelingen rondom vuurwerk. Vorig jaar hebben we afspraken gemaakt met de overheid om overlast en letsel bij vuurwerk te beperken, en daar past dit onderzoek ook wel in", zegt woordvoerder Leo Groeneveld.

Hij is niet bang dat het de omzet bedreigt. Groeneveld is juist voor maatregelen als vuurwerkvrije zones die door sommige gemeenten in het leven zijn groepen. "Wij vinden ook dat er plekken zijn waar je beter geen vuurwerk kunt afsteken."

Hij benadrukt dat de branche er van alles aan doet om mensen bewust te maken van de gevaren van vuurwerk door voorlichting op scholen en in winkels waar vuurwerk wordt verkocht. "Daarnaast hebben we laatste jaren collectie onder de loep genomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl