In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Politie achterhaalt illegaal vuurwerk met nep-Instagramaccount

Ruim 300 mensen die op Instagram illegaal vuurwerk aanbieden, zijn de afgelopen weken ongemerkt gevolgd door de politie. De politie gebruikte daarvoor het nep-account Grapje100.

Vandaag maakte de politie bekend achter dit account te zitten; het account heet nu @politie_vuurwerk_internetteam. De verkopers die het nep-account volgden, kregen bericht en de opdracht hun account te verwijderen.

Via het politie-account wijst de politie mensen erop dat het aanbieden van illegaal vuurwerk strafbaar is en dat de verkoper vervolgd wordt. De verkopers moeten hun Instagram-account verwijderen.

Oorworm

De Instragram-actie hoort bij het project Oorworm. Een team speurt sinds oktober op internet naar mensen die illegaal vuurwerk willen (ver)kopen. Ruim 1200 personen kwamen de afgelopen weken in beeld.

De politie probeert de werkelijke identiteit van al deze mensen te achterhalen. Bij zo'n 300 mensen is dat inmiddels gelukt. Zij krijgen bezoek van agenten. Treffen die vuurwerk aan, dan maken ze proces-verbaal op. Ging iemand al eerder in de fout, dan wordt hij aangehouden.

Wie zijn account na de waarschuwing verwijdert, kan nog steeds worden vervolgd, schrijft NH Nieuws.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl