ANP
NOS NieuwsAangepast

Politie wil verbod op knalvuurwerk

De politie pleit voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Volgens korpschef Akerboom is dat nodig om agenten en burgers rond de jaarwisseling te beschermen tegen het steeds krachtiger vuurwerk.

TNO onderzocht in opdracht van de politie het effect van zeven vuurwerksoorten. Volgens de politie bevestigen de uitkomsten het beeld dat de explosieve kracht ervan sterk is toegenomen. Alle geteste soorten kunnen bij een afstand van twee meter gehoorschade geven. Binnen een halve meter is er ook risico op longschade.

ME-helm niet bestand

Uit het onderzoek kwam ook dat de schilden van de mobiele eenheid onvoldoende bescherming bieden tegen het geteste vuurwerk. De helmen van ME'ers zijn niet bestand tegen het type Thunderking. De Cobra 8 veroorzaakt gaten in de ruiten van politiewagens, waardoor agenten door glassplinters kunnen worden getroffen.

ANP
Korpschef Akerboom (r) bij een door vuurwerk beschadigde testauto

Korpschef Akerboom zegt dat hij zijn mensen en dieren niet meer tegen dit vuurwerk kan beschermen. Volgens hem geldt dat ook voor andere hulpverleners en burgers. Daarom wil hij dat knalvuurwerk en vuurpijlen verboden worden.

"Wij willen niemands feestvreugde verknallen", zegt Akerboom. "Integendeel, oud en nieuw moet weer een onbekommerd feest voor iedereen worden. Met veilig siervuurwerk, want daar is niks mis mee. Maar voor knalvuurwerk en vuurpijlen is in mijn optiek geen plaats meer."

Symboolpolitiek

De vuurwerkbranche noemt de gedachtegang van de politie gek. "Want de normen van het legale vuurwerk zijn de afgelopen jaren hetzelfde gebleven. De politie doelt dus op het illegale vuurwerk. Maar dat is al verboden", zegt Leo Groeneveld van belangenorganisatie Pyrotechniek. Hij vindt de oproep van de politie symboolpolitiek.

Poging tot doodslag

De politie wil ook dat mensen die vuurwerk naar anderen gooien, altijd worden vervolgd voor poging tot doodslag. Volgens Akerboom gebeurt dit nu al vaak, maar hij wil dat het Openbaar Ministerie dit structureel gaat doen. "We willen als overheid een duidelijke grens stellen. Tot hier en niet verder", zegt Akerboom.

Ook de Politieacademie deed in opdracht van de politie onderzoek. Daaruit komt dat agenten zich kwetsbaar voelen door knalvuurwerk en vuurpijlen. Ook is de illegale handel de afgelopen tien jaar gegroeid en steeds meer in handen van georganiseerde drugscriminelen. Volgens de onderzoekers is de pakkans voor illegale vuurwerkhandel klein. Ze adviseren daarom om de opsporing te versterken.

Minister Blok wijst erop dat behalve TNO ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoek doet naar vuurwerk. Hij wil de resultaten daarvan afwachten. Over het pleidooi van de politie om knalvuurwerk en pijlen te verbieden, zegt hij dat alle opties openstaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl