NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 24/3: gedenkteken MH17-slachtoffers en begin zomertijd

Goedemorgen! Vandaag wordt op de militaire vliegbasis in Eindhoven een gedenkteken onthuld voor de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17. En de zomertijd begint weer: komende nacht gaat de klok een uur vooruit.

Ook vandaag is het bewolkt, al breekt later op de dag af en toe de zon door. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De temperatuur ligt tussen de 9 en 13 graden.

Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Op de militaire vliegbasis in Eindhoven wordt een herdenkingsteken onthuld voor de 298 slachtoffers van de ramp met vlucht MH17. Voor de ceremonie zijn zo'n 750 nabestaanden uitgenodigd.
  • Het jaarlijkse Earth Hour is vanavond. Het is de bedoeling dat om 20.30 uur over de hele wereld een uur lang het licht uitgaat. Astronaut André Kuipers schakelt op dat tijdstip de verlichting van de Erasmusbrug in Rotterdam uit.
  • In de Verenigde Staten demonstreren scholieren voor strengere regels op wapenbezit. Aanleiding is de schietpartij op een school in Parkland, Florida. Ook buiten de VS gaan leerlingen de straat op, onder meer in Amsterdam.
  • En de zomertijd begint weer. Komende nacht gaat de klok een uur vooruit en kun je dus een uur korter slapen.
De omgekomen Arnaud Beltrame (45)

Wat heb je gemist?

De politieman die tijdens de gijzeling van gisteren in het Zuid-Franse Trèbes vrijwillig de plek innam van een gegijzelde, is aan zijn verwondingen overleden. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Collomb bekendgemaakt. President Macron prees de gendarme, Arnaud Beltrame, na afloop van de gijzeling als een held.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog dit:

Gisteren is in Miami op 80-jarige leeftijd de miljardair Wayne Huizenga overleden. Zoals zijn achternaam doet vermoeden, had Huizenga Nederlandse roots. Hij was afkomstig uit een Groninger familie die aan het einde van de 19e eeuw naar de Verenigde Staten emigreerde.

De familie Huizenga is zijn Groninger roots nooit vergeten en bracht meerdere bezoeken aan het dorp Huizinge. Daar tuigden ze onder meer een kermis op en organiseerden ze een vuurwerkshow om hun komst te vieren. "We kregen zomaar een cheque van 10.000 dollar", vertelt de kerkvoogd uit het dorp.

De familie Huizenga is zo groot dat de foto vanaf een hoogwerker genomen moest worden

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl