De politieman die tijdens de gijzeling van gisteren in het Zuid-Franse Trèbes vrijwillig de plek innam van een groep gijzelaars, is aan zijn verwondingen overleden. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Collomb bekendgemaakt. President Macron prees de gendarme, de 45-jarige Arnaud Beltrame, na afloop van de gijzeling als een held.

Inmiddels zou volgens onbevestigde berichten een tweede persoon zijn gearresteerd in deze gijzelingszaak, een 17-jarige die mogelijk bevriend is geweest met de gijzelnemer. Gisteravond werd al de vermoedelijke vriendin van de dader opgepakt.

Bij de gijzelingsactie door een gewapende jihadist in een supermarkt vielen gisteren twee doden, een slager en een klant van de supermarkt. Eerder had de man in Carcassonne, vlak bij Trèbes, al een vrouw doodgeschoten. Zij was een van de twee inzittenden van de auto die hij stal. Ook schoot hij op weg naar de supermarkt op een groepje joggende politieagenten, van wie er één gewond raakte. De gendarme is het vierde dodelijke slachtoffer.

Levensgevaarlijk gewond

Na onderhandelingen met de gijzelnemer nam de politieagent de plaats in van een aantal gijzelaars die werden vastgehouden in een supermarkt in Trèbes en daarbij gewond waren geraakt. Uiteindelijk bleef hij alleen over met de gijzelnemer, een 25-jarige Fransman van Marokkaanse afkomst.

De agent heeft vervolgens heimelijk zijn telefoon aangezet en op een tafel gelegd, zodat de politie-eenheden die rond de supermarkt waren samengetrokken, precies konden volgen wat zich binnen afspeelde. Toen er schoten klonken, bestormde de politie het winkelpand.

Daar lag de agent zwaargewond op de grond, hij was in zijn hals geschoten. Bij de politieactie werd de schutter gedood.

'Hij was geweldig, hij was duidelijk een held'

De agent deed onlangs nog mee aan een anti-terreuroefening in de buurt van Carcassonne, zegt correspondent Frank Renout. Daarbij werd opmerkelijk genoeg een terroristische aanslag op een supermarkt in scene gezet. In 2015 diende hij in Irak en ook maakte hij deel uit van Garde républicaine, verantwoordelijk voor de beveiliging van het Élysée, waar de Franse president woont.

De aanslagpleger was bekend bij de politie vanwege zijn activiteiten in het drugsmilieu, maar hij was ook bekend bij de inlichtingendiensten. In 2016 en 2017 werd hij in de gaten gehouden vanwege banden met radicale salafisten. Hij stond geregistreerd in de Fiche S-lijst van mensen die vermoedelijk zijn geradicaliseerd maar nog niet betrokken waren bij aanslagen. "We hebben het onderzocht en we dachten dat hij niet geradicaliseerd was", zei minister Collomb van Binnenlandse Zaken. Volgens hem was de aanslag dan ook onverwacht. Ook de Parijse aanklager zei dat er geen signalen waren dat hij een aanslag zou plegen.

Gisteravond werd de woning van de jihadist doorzocht. Terreurorganisatie Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de gijzelingsactie opgeëist, maar volgens de de Franse regering had de man vermoedelijk geen contact met de terreurorganisatie.

STER reclame