Arnaud Beltrame
NOS NieuwsAangepast

'Mijn zoon gaf alles voor zijn vaderland, daar leefde Arnaud voor'

De moeder van Arnaud Beltrame, de overleden politieman die gisteren de plek innam van een groep gijzelaars in een supermarkt in Trèbes, was niet verbaasd over de heldendaad van haar zoon. "Het paste bij hem, want hij was iemand die al sinds zijn geboorte alles gaf voor zijn vaderland", zei de vrouw op de Franse radiozender RTL. "Daar leefde hij voor. Zo is hij altijd geweest."

De broer van Beltrame sloot zich aan bij de woorden van zijn moeder. "Hij heeft zijn leven gegeven voor vreemden", zei Cedric tegen RTL. "Hij wist precies waar hij mee bezig was en heeft ingeschat dat hij maar een kleine kans had."

De term held is hoe dan ook op zijn plaats, zei de broer. "Als we hem niet als held betitelen, dan weet ik niet wat iemand wel moet doen om een held te zijn. Zeker gezien de tragische omstandigheden."

Bij het politiebureau van Carcassonne, dat dicht bij Trèbes ligt, legden mensen vanochtend bloemen om de omgekomen agent te eren. "Hij was geweldig, hij was duidelijk een held", zei een vrouw.

'Hij was geweldig, hij was duidelijk een held'

De actie heeft grote indruk gemaakt op collega-agenten, ook buiten Frankrijk. Zo schrijft de Nederlandse korpschef Erik Akerboom op Twitter: "Respect en medeleven voor onze Franse collega's en nabestaanden." De politie van de Rotterdamse wijk Feijenoord noemt hem de "held van Trèbes" en schrijft "laten we de naam Arnaud Beltrame nooit vergeten".

Ook politiekorpsen in andere landen vinden de Fransman een held. "Er zijn daden die niet zijn aan te leren, die komen instinctief. De heldenmoed van Arnaud Beltrame is aangeboren", schrijft de politie van Madrid bijvoorbeeld.

Beltrame was getrouwd en had geen kinderen. In het verleden diende hij onder meer voor het Franse leger in Irak en werkte hij bij de Republikeinse Garde, die de presidentiële kantoren en verblijven in Parijs bewaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl