NOS NieuwsAangepast

Nederlands-Amerikaanse miljardair overleden, familie eerde Groninger roots

  • Pauline Broekema

    verslaggever

  • Pauline Broekema

    verslaggever

In Miami is op 80-jarige leeftijd de miljardair Wayne Huizenga overleden. Zoals zijn achternaam doet vermoeden, had Huizenga Nederlandse roots. Hij was afkomstig uit een Groninger familie die aan het einde van de 19e eeuw naar de Verenigde Staten emigreerde.

Huizenga was in de VS vooral bekend als eigenaar van grote bedrijven en sportteams als de Florida Panthers (ijshockey) en de Miami Dolphins (American football). Hij maakte de middelbare school nooit af, maar slaagde er wel in een vermogen op te bouwen van zo'n 2,8 miljard euro.

Dat de familie Huizenga ooit zo'n fortuin zou vergaren, had in 1893 nog niemand kunnen vermoeden. In dat jaar emigreerde de stamvader van het zakenimperium, Harm Huizenga, vanuit Noord-Groningen naar Chicago en werd daar vuilnisman. Met paard en wagen haalde hij afval op en legde daarmee de basis voor het grootste bedrijf ter wereld op het gebied van afvalverwijdering en afvalverwerking.

De Groningse wortels is de gereformeerde familie Huizenga nooit vergeten. Ze bezochten het land van herkomst enkele keren, onder meer zes jaar geleden en in de jaren 90. "Het zijn buitengewoon genereuze en vrome mensen", zegt Reint Wobbes, die ze tijdens die bezoeken meemaakte.

Hij is kerkvoogd van de middeleeuwse kerk in het dorp Huizinge. Daar werd een dienst gehouden waar de voltallige familie het kerkje tot op de laatste plek bezette. "Ze komen niet uit Huizinge, maar uit de buurt. Ons dorp kozen ze vanwege de naam."

Vliegveld bij het dorp

Even dachten de Amerikanen familie te zijn van de grote historicus Johan Huizinga, de schrijver van het beroemde Herfsttij der Middeleeuwen. Wobbes: "Dat bleek niet het geval. Ze zijn van eenvoudige komaf. Geen enkel probleem. Toen waren ze er weer trots op dat ze het met die achtergrond zo ver hebben gebracht. En dankten daarvoor tijdens de kerkdienst."

Eén van de Huizenga's kwam met het idee om voor een volgend bezoek alvast bij het Groningse dorp een vliegveldje aan te leggen, vertelt Wobbes. "Dan konden ze voortaan met hun jet dicht bij de plek van bestemming landen. Ik heb toen wel even moeten uitleggen dat er zoiets is als een bestemmingsplan. En dat dat niet voorziet in een landingsbaan."

We kregen zomaar een cheque van 10.000 dollar. Daarmee waren we meteen uit de brand.

Reint Wobbes

Wobbes herinnert zich Wayne nog goed. "Een heel vriendelijke man. Maar de meest onopvallende van het gezelschap." De Huizenga's hadden bij hun bezoek in het dorp een complete kermis laten optuigen. Het was feest voor de hele dorpsgemeenschap.

Knallende afsluiter

"Ze vroegen wat de huur van de kerk bedroeg", zegt Wobbes. "En bleven aandringen toen ik de prijs noemde. Of er verder nog iets was dat moest gebeuren. Ik vertelde dat we met de restauratie van het orgel bezig waren. Kregen we zomaar een cheque van 10.000 dollar. Daarmee waren we meteen uit de brand."

De familiebezoeken werden afgesloten met een denderend feest in Paterswolde, waar de familie logeerde in een afgehuurd hotel. De daverende partij eindigde met een vuurwerk. In zijn verhaal klinkt nog verbazing door als Wobbes vertelt wat de knallende afsluiter was. In levensgrote, kleurige letters schitterde boven het Paterswoldsemeer de naam van de Groningers die in Chicago met afval fortuin maakten: "Huizenga"

De Huizenga's in Huizinge: om de familiefoto te kunnen maken, was een hoogwerker nodig

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl