NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 8/3: strengere wapenwet in Florida en het is Vrouwendag

Goedemorgen! Florida heeft ingestemd met een strengere wapenwet, na de schietpartij waarbij vorige maand 17 doden vielen. En het is Internationale Vrouwendag.

In het oosten eerst nog wat zon, maar vanuit het westen trekken wolken met regen over het land. In het zuidwesten kan later op de dag weer de zon gaan schijnen. Het wordt 7 tot 9 graden bij een stevige zuidwestenwind.

Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Denemarken begint het proces tegen uitvinder Peter Madsen. Hij wordt verdacht van de moord op de Zweedse journaliste Kim Wall. Ze werd in stukken gezaagd gevonden na een tocht op de onderzeeboot van Madsen.
  • De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) is boos over het gebruik van het woord motorclub voor de zogeheten Outlaw Motorcycle Gangs (OMG's) zoals Satudarah, Bandidos en Hells Angels. Leden van hobbymotorclubs hebben daar last van. De KNMV biedt vandaag een open brief aan aan de Tweede Kamer met een verzoek dat woord niet meer te gebruiken.
  • De 14-jarige jongen uit Katlijk die wordt verdacht van het doden van zijn ouders hoort vandaag welke straf hij krijgt. Het Openbaar Ministerie heeft twaalf maanden jeugddetentie en jeugd-tbs geëist.
  • En het is Internationale Vrouwendag. De Universiteit Leiden hangt portretten van veertien vrouwelijke hoogleraren in de klassieke galerij van de Senaatskamer. Tot nu toe hing er één vrouw tussen de 118 hoogleraren: Sophia Antoniadis.

Wat heb je gemist?

Het einde van de gehate 5-minutenregistratie die wijkverpleegkundigen moeten doen, is nabij. Volgens de Volkskrant is dat de kern van een nieuw 'kwaliteitskader' voor de wijkverpleging, dat op 1 april af moet zijn. Minister De Jonge zou hebben aangedrongen op een einde aan de administratieve rompslomp.

Ander nieuws uit de nacht:

De brandweer was de hele nacht bezig met blussen

En dan nog dit

Wat doe je als een verdachte in de rechtszaal niets wil zeggen? Een rechter in Texas koos voor een wel érg hardhandige aanpak: hij diende de verdachte tot drie keer toe stroomstoten van 50.000 volt toe. Hij deed dat met een speciale riem, die eigenlijk alleen mag worden gebruikt als een verdachte agressief wordt of probeert te vluchten.

De rechter kreeg niet zijn zin: de verdachte was na de mishandeling zo bang geworden, dat hij op andere zittingsdagen niet meer naar de rechtbank kwam. Zijn zaak moet nu worden overgedaan.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl