Leden van Satudarah
NOS NieuwsAangepast

Motorrijdersvereniging: stop met zwartmaken van motorclubs

Politiek en media halen de goede naam van motorclubs door het slijk, door motorbendes aan te duiden als 'motorclub', vindt de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV). Het woord 'crimineel' wordt daarbij te vaak weggelaten, schrijft de motorrijdersvereniging in een brandbrief aan de Tweede Kamer en minister Dekker voor Rechtsbescherming.

De naam motorclub is besmet geraakt, zegt KNMV-directeur Patrice Assendelft. Het "misleidende woordgebruik" belemmert volgens hem ruim 700.000 motorrijders en de leden van 500 motorclubs in het uitoefenen van hun hobby.

Geweerd in restaurants

Als voorbeeld noemt Assendelft dat motorrijders niet welkom zijn in horecagelegenheden, of bij gemeenten nul op het rekest krijgen als ze met de club een familie-evenement willen organiseren. "Groepen motorrijders die onderweg een uitsmijtertje willen eten, krijgen te horen dat restaurants vol zitten."

De hartekreet van Assendelft is een reactie op de onrust rond motorclubs met veel criminelen. Een groot deel van de Tweede Kamer pleit voor de mogelijkheid motorbendes te verbieden zonder tussenkomst van de rechter. Volgens de betrokken partijen PvdA, VVD, CDA, CU en SGP heeft 85 procent van de leden van de betreffende clubs een strafblad en is ruim een derde meer dan tien keer veroordeeld.

Outlaw Motorcycle Gangs

Maar "criminelen die zich toevallig voortbewegen op een motorfiets" hebben volgens Assendelft niets te maken met de tienduizenden leden die de KNMV vertegenwoordigt. Liever heeft de motorrijdersvereniging dat motorbendes voortaan Outlaw Motorcycle Gangs (OMG's) worden genoemd. Het woord 'motorclub' zou volgens de KNMV weer moeten "appelleren aan de hobby van honderdduizenden liefhebbers, uit alle lagen van de bevolking".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl