NOS/Kees van Dam
NOS NieuwsAangepast

Was politie laks bij onderzoek naar Orlando? 'Privacy speelt grote rol'

Vorige week zondag werd Orlando voor het laatst gezien in de Haagse wijk Ypenburg. Het laatste teken van leven was een sms-bericht aan zijn moeder. De dag erna werd hij als vermist opgegeven bij de politie. Vanaf toen verschenen er ook al berichten op sociale media over de vermissing en werden flyers uitgedeeld met informatie over de jongen. Eergisteren stuurde de politie een Vermist Kind Alert, een dag voordat zijn lichaam werd gevonden.

Vandaag werd er een bijeenkomst gehouden voor nabestaanden en vrienden. Daar was een geluid heel duidelijk te horen: waarom heeft de politie niet eerder ingegrepen?

De politie wil niets zeggen over de specifieke zoektocht naar Orlando, omdat het onderzoek naar de dood van de jongen nog loopt. Wel kan criminoloog Ilse van Leiden uitleggen hoe de politie in zijn algemeenheid omgaat met een melding van een vermist kind.

De politie zet een vermiste niet zomaar op een website.

Ilse van Leiden

"Er is geen algemene aanpak bij vermissingszaken. Het is echt maatwerk. Hoe oud is het vermiste kind? Kan het zichzelf redden? Bij baby Hannah kwam meteen een Amber Alert, want de baby liep gevaar. Maar bij een ouder kind dat vaker van huis weg is, is de situatie weer anders", legt Van Leiden uit in het Radio 1-programma Nieuws en Co.

De politie heeft de eerste dagen eerst uitgezocht hoe ernstig de zaak was. Toen er zorgelijke indicaties werden gevonden, is er een Vermist Kind Alert verstuurd. Dat gebeurde pas een week later. Daarna is er ook nog een passantenonderzoek gedaan en werden er duikers ingezet om te zoeken naar Orlando.

"De privacy van een vermiste speelt zeker een rol. De politie zet een vermiste niet zomaar op een website", zegt Van Leiden. "Stel, hij is voor een paar dagen weggelopen, dan weet heel Nederland van alles over hem. En vergis je niet, er lopen vaker tieners weg. Als ze later gaan solliciteren is er dan van alles over ze te vinden online."

Er is niet te zeggen of de politie goed of verkeerd gehandeld heeft afgelopen week, zegt Van Leiden. "Het ligt allemaal heel genuanceerd. In elke zaak moet de politie opnieuw zijn afwegingen maken. Om te zeggen: de politie had eerder een alert moeten versturen, vind ik te makkelijk."

Het onderzoek naar de dood van Orlando is absoluut nog niet voorbij. De politie zoekt momenteel naar getuigen. Het rechercheteam deelt flyers uit in Ypenburg. Ook worden borden op straat neergezet met het verzoek aan getuigen om zich te melden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl