Kabinet pakt brievenbusfirma's aan

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

NOS Journaal: Kabinet pakt brievenbusfirma's aan

Nederland wordt de komende jaren een stuk minder aantrekkelijk voor brievenbusfirma's. Het kabinet neemt een groot aantal maatregelen om bedrijven te weren die Nederland alleen uitkiezen om belasting te ontwijken.

Daarnaast wil het kabinet met belastingmaatregelen het voor bedrijven met echte economische activiteiten juist aantrekkelijker maken om te blijven of om naar Nederland te komen.

Starbucks

Zo wordt in 2021 een belasting op royalty's ingevoerd. Dat is de vergoeding die artiesten (zoals U2 en The Rolling Stones), maar ook uitvinders (van bijvoorbeeld het koffiebrandrecept van Starbucks) krijgen voor het gebruik van hun ontwerpen door anderen.

Nederland heft nu helemaal geen belasting op royalty's en daarom sluizen veel grote bedrijven via een brievenbusfirma hun geld door Nederland.

Verder wil Nederland in verdragen vastleggen dat bedrijven die hier hun geld doorsluizen, in eigen land toch belasting moeten betalen. Misbruik van Nederlandse verdragen ten koste van de schatkist van andere landen kan zo niet meer.

Gert-Jan Segers
@gertjansegers
Bye-bye, Bono! Tot ziens bij je concert.
12 maanden geleden

"We gaan het beeld kantelen"

Staatssecretaris Snel van Financiƫn wil af van het imago van Nederland als belastingparadijs. "Nederland is geen belastingparadijs", zegt hij. Maar Nederland heeft wel een paar gunstige belastingregels die brievenbusfirma's aantrekken. "We gaan zorgen dat de constructies die in het nieuws kwamen niet meer kunnen."

Hij wil dat Nederland bedrijven aantrekt met echte economische activiteiten die banen opleveren. Die worden "met open armen" ontvangen. "Maar we sluiten ze als het een onderneming alleen gaat om het doorsluizen van geld", zegt Snel. "We gaan het beeld helemaal kantelen."

Want, zegt hij, ook de bereidheid van gewone burgers en ondernemers om belasting te betalen neemt af, zolang internationaal opererende bedrijven structuren mogen blijven verzinnen om maar zo min mogelijk te betalen.

Buiten beeld

Om het de belastingadviseurs van brievenbusfirma's en belastingontduikers lastiger te maken, wordt in de wet vastgelegd dat zij al hun klanten volledig moeten registreren. Nu blijft vaak degene die profiteert van de belastingconstructie buiten beeld.

Advocaten en notarissen die aan illegale constructies hebben meegewerkt en daarvoor een boete hebben gekregen worden openbaar gemaakt.

Het kabinet schaft de dividendbelasting af en verlaagt de winstbelasting om toch aantrekkelijk te blijven voor het internationale bedrijfsleven.

Wat is het verschil?

* Belastingontwijking: zo min mogelijk belasting betalen door gebruik te maken van gaten in de wet, het 'wegboeken' van winsten of het parkeren van geld in legale constructies.

* Belastingontduiking: geld of inkomsten voor de Belastingdienst verzwijgen of vermogen wegsluizen in illegale constructies. Ontduiking is strafbaar.

STER Reclame