NOS NieuwsAangepast

Zaakwaarnemer Rolling Stones en U2: ik ben geen brievenbusfirma

  • EPA
    Beeldmerk Rolling Stones
  • ANP
    Jan Favié, directeur van Promogroup, voor de parlementaire commissie
  • ANP
    Jan Favié en zijn communicatieadviseur Jack de Vries na afloop van het verhoor

De zaakwaarnemer van de Rolling Stones en U2, Jan Favié, vindt niet dat zijn bedrijf een brievenbusfirma is die is opgericht om belasting te ontwijken.

"Er is nog steeds geen goede definitie van een brievenbusfirma", zegt Favié op dag 4 van de verhoren door de parlementaire enquêtecommissie in de Tweede Kamer. "Wij zijn geen trustkantoor. Als we zo genoemd worden, moet ik dat steeds aan de dames op kantoor uitleggen. Die snappen het ook niet."

Wat gebeurt er dan allemaal aan 'echte' activiteiten in zijn pand aan de Herengracht 566 in Amsterdam, wil de enquêtecommissie weten. Want daar werken maar zeven personeelsleden voor twee van de grootste bands ter wereld, en al hun bv's.

"Het is niet zo dat wij zelf de kaartjes verkopen. Alles wordt uitbesteed aan gespecialiseerde bedrijven." Uit de trage en soms ingewikkelde antwoorden van Favié valt op te maken dat die zeven medewerkers vooral werk uitbesteden aan andere bedrijven op de wereld en daar de rekeningen voor betalen.

Geïrriteerd

SP-Kamerlid Leijten: "Met een hele kleine groep mensen beheert u heel veel geld. In opdracht van de bands huurt u allerlei mensen in en betaalt hun rekeningen. Dat komt heel dicht bij een brievenbusfirma."

Favié: "Ik vind het jammer dat ik mijn verhaal niet mag afmaken." Leijten: "U bent al bijna twee uur aan het woord." Favié: "Ja, het is een wat langer verhaal."

De commissieleden raken zichtbaar geïrriteerd door Favié. Hij blijft herhalen dat hij zijn verhaal niet mag vertellen, terwijl hij zelf op verschillende vragenseries geen directe antwoorden geeft. Commissievoorzitter Nijboer benadrukt dat hij zijn verhaal, een 'position paper', ook schriftelijk heeft mogen indienen.

Favié opnieuw: "Ik vind het heel jammer..." CDA-Kamerlid Van Dam grijpt in: "Nee, dat kap ik nu af." Van Dam wil weten wie de bekende Stones-shirts met het tong en lippen-logo maakt. Na weer een lange vragenserie blijkt dat Favié wel de rekeningen betaalt, maar niet precies weet of wil vertellen hoe het gaat.

Niet geloofwaardig

Wat de commissie niet begrijpt is dat Favié eromheen blijft draaien dat de Rolling Stones en U2 voor Nederland kiezen vanwege het belastingvoordeel. Dat terwijl de bands dat zelf in de pers hebben gezegd.

Commissielid Van Dam: "U zegt 'ik ben geen fiscalist' terwijl belasting een groot deel van uw werk is. U zegt dat u in de krant heeft gelezen dat U2 naar Nederland kwam voor het belastingklimaat. Wat dat bij mij oproept, is dat u zich een beetje van de domme houdt. U heeft mij niet overtuigd, ik vind het niet geloofwaardig wat u zegt."

Maar Favié ziet het echt anders, hij is meer dan een administratiekantoor. Zijn deskundigheid op het gebied van optredens, muziekopnames, merkenrecht en 'merchandise' is heel bijzonder, zegt hij. "Ik word nu bijna gedwongen om een beetje over mezelf op te scheppen."

Favié liet zich voor dit verhoor begeleiden door communicatieadviseur en oud-spindoctor van premier Balkenende Jack de Vries. Na afloop van het verhoor mocht Favié worden geïnterviewd, iets wat hij vrijwel nooit doet. Hier een deel van het interview door politiek verslaggever Marleen de Rooy:

Zaakwaarnemer Rolling Stones en U2: ik ben geen brievenbusfirma
ANP
Van Dam (CDA), Leijten (SP), Bruins (ChristenUnie), voorzitter Nijboer (PvdA), Van der Lee (GroenLinks) en Paternotte (D66).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl