Kantoren op de Amsterdamse zuidas
NOS NieuwsAangepast

Winstbelasting bedrijven gaat omlaag, 3 miljard minder belasting

De winstbelasting die bedrijven betalen gaat omlaag. Bronnen bevestigen de berichtgeving hierover van RTL Nieuws. De coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie trekt daar 3 miljard voor uit.

Nv's en bv's betalen vennootschapsbelasting over de winst die zij maken. Er is een mkb-tarief voor winstbedragen tot 200.000 euro van 20 procent. Dat gaat omlaag naar 16 procent. Voor hogere winsten is het tarief 25 procent. Dat tarief gaat naar 21 procent.

Race tussen landen

Staatssecretaris Wiebes gaf al aan dat deze tarieven omlaag zouden moeten, om Nederland concurrerend te houden als vestigingsland voor ondernemingen. Maar VVD en PvdA werden het er niet over eens.

De werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland zeggen in een eerste reactie blij te zijn met de stap: "Een verlaging van de vennootschapsbelasting zou een beweging in de goede richting zijn om als Nederland aantrekkelijk te blijven, gelet op alles wat internationaal gaande is. Dit is voor het midden- en kleinbedrijf ook erg goed, we pleiten hier al langer voor."

De werkgevers zijn wel benieuwd of er ook belastingverhogingen tegenover deze verlaging staan. "Vanzelfsprekend moeten we straks nog wel de eindbalans van het hele regeerakkoord opmaken."

Diverse Europese landen, maar ook de VS, hebben plannen voor het verlagen van de winstbelasting. Ze hopen extra bedrijven aan te trekken, of op zijn minst te voorkomen dat ze om fiscale redenen vertrekken naar het buitenland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl