Minister Dijsselbloem ANP

In navolging van PvdA-lijsttrekker Asscher zegt nu ook minister Dijsselbloem van Financiën dat hij wil dat bedrijven meer belasting gaan betalen. In een opiniestuk in het AD schrijft hij dat de verhoging nodig is om "het evenwicht tussen gewone Nederlanders en internationale bedrijven, en tussen werkenden en vermogenden, te herstellen".

Eind november zei Dijsselbloem nog tegen RTL Z dat Nederland de winstbelasting de komende jaren juist moest verlagen om internationaal concurrerend te blijven. Voorwaarde was wel dat tegelijk de aftrekmogelijkheden en belastingconstructies worden beperkt. De opbrengst daarvan zou via een lagere winstbelasting teruggegeven moeten worden aan het bedrijfsleven. Hij benadrukt in de krant dat hij nu spreekt als PvdA-kandidaat en niet als minister.  

De maximale vennootschapsbelasting is op dit moment 25 procent. Welk hoger percentage Dijsselbloem nu in gedachten heeft, zegt hij niet.

Partijleider Asscher zei eerder dat elke procent verhoging van de winstbelasting de schatkist 700 miljoen euro oplevert. Hij wil dit geld inzetten voor mensen die eerder willen stoppen met werken.

STER reclame