Lodewijk Asscher ANP

PvdA-leider Asscher wil het verkiezingsprogramma van zijn partij aanscherpen. In een e-mail die hij vanmorgen aan de leden heeft verstuurd stelt hij drie veranderingen voor. Hij hoopt dat de leden daar op het PvdA-congres in januari mee instemmen.  

"Samen met jullie wil ik een krachtig geluid van saamhorigheid laten klinken tegen de rechtse economische politiek van de VVD, die vindt dat je het maar in je eentje moet uitzoeken. Een progressief, verbindend antwoord op Geert Wilders, die mensen tegen elkaar opzet", schrijft hij. 

'Nieuwe spelregels' 

De nieuwe PvdA-voorman wil de arbeidsmigratie in Europa aanpakken. Hij vindt het "niet te verkroppen" dat mensen worden weggeconcurreerd door werknemers die hetzelfde werk onder andere voorwaarden en voor minder geld doen. Hij wil de onderhandelingen over de brexit aangrijpen om "nieuwe, eerlijke spelregels" op te stellen. 

Verder wil hij een verhoging van het toptarief van de inkomstenbelasting naar 60 procent. Met de ongeveer 300 miljoen euro per jaar die dit volgens hem oplevert, wil hij een "liefdevolle zorg voor kwetsbare ouderen" betalen. 

En dan pleit hij nog voor een verhoging van de vennootschapsbelasting. Volgens Asscher is het onrechtvaardig dat grote bedrijven op grote schaal belasting ontduiken, "want de gewone man betaalt de rekening". Hij zegt dat elke procent verhoging van de vennootschapsbelasting 700 miljoen oplevert en dat hij dit geld wil inzetten voor mensen die eerder willen stoppen met werken.

Lijsttrekkersverkiezingen 

Asscher won twee weken geleden de lijsttrekkersverkiezingen van toenmalig PvdA-leider Samsom. Het concept-verkiezingsprogramma van de PvdA was toen al klaar. 

In een interview in de Volkskrant zegt Asscher dat hij de koers van de partij wil veranderen en dat hij aan de leden wil laten zien hoe hij dat wil doen. "Ik ben trots op wat we de afgelopen jaren onder heel moeilijke omstandigheden hebben bereikt, maar nu moeten we duidelijk maken waar de resultaten terechtkomen. Dan is het niet voldoende om te zeggen dat het naar links gaat." 

STER reclame