Partijvoorzitter Hans Spekman bij de presentatie van het verkiezingsprogramma van de PvdA
NOS NieuwsAangepast

PvdA wil flexibele AOW en anoniem solliciteren bij overheid

Een flexibele AOW-leeftijd, verplicht anoniem solliciteren bij de overheid, meer geld voor defensie en afschaffing van het eigen risico in de zorg. Dat zijn enkele punten in het verkiezingsprogramma van de PvdA, 'Een verbonden samenleving'.

De PvdA presenteert zekerheid, zeggenschap en vertrouwen als de drie kernbegrippen in het programma. De partij zegt het vertrouwen te willen terugwinnen van mensen die niets zagen in de coalitie met de VVD.

Naar eigen zeggen heeft de PvdA na de verkiezingen van 2012 haar verantwoordelijkheid genomen door een kabinet aan te gaan met de VVD, "een partij die ideologisch onze tegenpool is". Volgens de PvdA was deze coalitie vanwege de verkiezingsuitslag onvermijdelijk.

In het verkiezingsprogramma staat dat het kabinet ook maatregelen heeft genomen die de PvdA liefst anders had gezien, als de partij het alleen voor het zeggen had gehad. Maar de partij zegt blij te zijn met de "resultaten die het verschil maken".

PvdA presenteert verkiezingsprogramma

AOW

In het programma wordt voorgesteld dat mensen zelf het moment kunnen kiezen waarop hun AOW ingaat. Als ze langer doorgaan, bouwen ze een hogere AOW op; stoppen ze eerder, dan krijgen ze juist minder. Om discriminatie op de arbeidsmarkt te voorkomen, moet anoniem solliciteren de norm worden bij de overheid en (semi-) publieke instellingen.

Het defensiebudget moet omhoog om de 'basisgereedheid' op orde te brengen en om operaties in kwetsbare landen te kunnen laten doorgaan".

Eigen risico

Volgens de PvdA gaan te veel mensen om financiële redenen niet naar de dokter, en moet daarom het eigen risico in de zorg worden afgeschaft.

Verder zouden er 100.000 banen moeten komen voor bijvoorbeeld conciërges en assistenten op scholen en mensen die toezicht houden in bus en tram. Het salaris voor die groep zou tussen het minimumloon en 20 procent daarboven moeten liggen.

De commissie die het programma heeft geschreven stond onder leiding van oud-fractievoorzitter en oud-staatssecretaris Wim Meijer. Ook partijleider Samsom en voorzitter Spekman zaten erin. Het nu gepresenteerde programma is een concept. Het wordt januari volgend jaar definitief.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl