AFP

Zo'n honderd buitenlandse bedrijven overwegen op dit moment om zich in Nederland te vestigen vanwege de brexit. Dat zegt ondernemersorganisatie VNO-NCW tegen de NOS. De belangstelling voor Nederland als alternatief voor het Verenigd Koninkrijk zou daarmee veel groter zijn dan tot nu toe gedacht. 

Voorzitter Hans de Boer is vandaag in Londen om met verschillende bedrijven uit met name de financiële sector te overleggen over de gevolgen van een Brits vertrek uit de Europese Unie. "Ze willen weg uit Groot-Brittannië, niet alleen vanwege de brexit, maar vooral ook omdat het steeds duidelijker wordt dat het proces meerdere jaren van grote onzekerheid gaat geven."

Financieel toezichthouder AFM bevestigt de belangstelling. Volgens een woordvoerder zijn er tot dusverre enkele tientallen gesprekken gevoerd met buitenlandse bedrijven in de financiële sector zoals effectenhandelaren, vermogensbeheerders en partijen die handelen in financiële data.

De AFM benadert ondernemingen niet actief, maar ziet dat andere toezichthouders in andere Europese landen dat wel doen.

Nederland heeft op dit moment ijzersterke troefkaarten als het gaat om zijn vestigingsklimaat. Maar hoe gaat de politiek daar mee om?

Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW

"Uit onze internationale contacten weten wij dat er circa honderd bedrijven zijn die Nederland op dit moment als serieuze vestigingsplaats beschouwen." Volgens De Boer zorgen de bedrijven direct en indirect voor 5000 tot 10.000 'goedbetaalde' banen. "En dan hebben we het niet over die buitenlandse bedrijven die hier al zitten, en vanwege de brexit hun aanwezigheid willen uitbreiden." 

Concrete namen van bedrijven die zich in Nederland willen vestigen wil De Boer niet noemen. Veel buitenlandse ondernemers kijken nog even de kat uit de boom, zegt hij, met het oog op de verkiezingen op 15 maart. "Nederland heeft op dit moment ijzersterke troefkaarten als het gaat om zijn vestigingsklimaat. Maar hoe gaat de politiek daar mee om?" 

Expats

Volgens VNO stellen de bedrijven veel vragen over mogelijke aanpassingen in de winstbelasting en de regeling voor expats. "Gaat de winstbelasting meer in de richting van bijvoorbeeld Ierland? Of gaat ze juist omhoog?" Hoogopgeleide buitenlandse werknemers, expats, hoeven de eerste jaren na vestiging in Nederland minder inkomstenbelasting af te dragen. 

En het gaat niet alleen om geld. Er moeten meer internationale scholen komen in de grote steden, stelt De Boer. "Nederland moet zijn scoringskansen nog wel verzilveren."

STER reclame