Henk Nijboer - PvdA NOS

De PvdA vindt dat het pleidooi van staatssecretaris Wiebes voor een lager tarief van de vennootschapsbelasting "linea recta de prullenbak in kan". Wiebes wil dat de vennootschapsbelasting naar beneden gaat om zo beter te kunnen concurreren met andere Europese landen. Een aantal andere landen heeft al een verlaging aangekondigd.

Regeringspartij PvdA, al langer kritisch over de plannen van de VVD-staatssecretaris, is faliekant tegen de inzet van de staatssecretaris. PvdA-Kamerlid Nijboer wil dat Nederland andere landen aanspreekt op de "race to the bottom" en dat er Europese afspraken worden gemaakt over minimumtarieven. 

Nijboer noemt de redenering van Wiebes pervers: "Hij wil multinationals die jaren belasting ontweken, belonen met lagere tarieven." Volgens de PvdA heeft Nederland uitzonderlijk lage belastingen op kapitaal in vergelijking met de lasten op arbeid.

Te weinig banen

De kwestie komt vandaag en morgen aan de orde bij de Algemene Financiële Beschouwingen in de Tweede Kamer. Daar gaat het over de hoofdlijnen van het financiële beleid van het kabinet. Ook oppositiepartij SP vindt dat het kabinet te weinig doet tegen belastingontwijking. 

SP-Kamerlid Merkies zegt verder dat door het kabinetsbeleid de verschillen in inkomen en vermogen groter zijn geworden en dat het kabinet niet genoeg in de economie heeft geïnvesteerd, waardoor te veel mensen zonder baan zitten. Ook Kamerlid Grashoff van GroenLinks meent dat de bezuinigingen van het kabinet hebben geleid tot een "enorm verlies aan banen". 

Belastingdienst

Bij de Financiële Beschouwingen zal het CDA onder meer kritiek leveren op de vertrekregeling bij de Belastingdienst. Die was erg populair, vooral onder relatief goed betaalde medewerkers, en Wiebes verkortte daarop de aanmeldingstermijn. CDA-Kamerlid Omtzigt benadrukt dat de reorganisatie veel meer kost dan was begroot. Omdat veel oudere ambtenaren vlak voor hun pensioen "het volle pond kregen" was er volgens hem sprake van een verkapte prepensioenregeling.

In het debat met het kabinet zal het ook weer gaan over het eigen risico in de zorg. Een aantal partijen wil ervan af. De PVV stelt voor het eigen risico volgend jaar al te verlagen van 385 naar 285 euro. 

STER reclame