Huishoudboekje
NOS NieuwsAangepast

'Die bedrijven die belasting ontwijken steken hun middelvinger op'

Helemaal verrast is de Tweede Kamer niet over de onthullingen in de Paradise Papers. Maar dat één belastinginspecteur een deal van 169 miljoen euro kon sluiten met het Amerikaanse Procter & Gamble leidt tot veel verontwaardiging.

"Die rijke bedrijven en hun belastingadviseurs steken hun middelvinger op naar ons allemaal", zegt SP-Kamerlid Leijten. Zij zat ook in de parlementaire enquêtecommissie die de Panama Papers onderzocht.

Leijten vindt dat Nederland zich moet schamen en wil volledig inzicht in alle 'rulings', dat wil zeggen alle belastingafspraken met internationale ondernemingen.

Die afspraken blijven normaal gesproken geheim, omdat de belastingdienst volgens de wet niets mag zeggen over individuele belastingbetalers. Maar nu de informatie toch op straat ligt, wil de Tweede Kamer weten hoe het zit.

Niet eerlijk

"Iedere belastingbetaler voelt zich enorm bekocht", zegt Kamerlid Van der Lee van GroenLinks, ook voormalig lid van de enquêtecommissie. "Het is gewoon niet eerlijk dat er andere regels lijken te gelden voor de superrijken dan voor de gewone burgers."

Ook hij wil dat alle rulings worden gecontroleerd op eerlijkheid en dat de geheimhoudingsplicht voor de Tweede Kamer wordt opgeheven.

Oud-commissievoorzitter Nijboer (PvdA) begrijpt de internationale verontwaardiging over 'belastingparadijs Nederland'. "Ik snap wel dat andere landen zeggen 'Nederland, wat ben je aan het doen, wij krijgen door jullie geen belasting meer binnen'." Hij wil een betere controle op rulings.

Openbaar maken niet gewenst

De regeringspartijen VVD, CDA en D66 vinden het openbaar maken van de rulings niet gewenst.

"Ook als u en ik een afspraak met de belastingdienst maken is die vertrouwelijk", zegt D66-Kamerlid Van Weyenberg. "Dat staat gewoon in de wet." Hij vindt dat de Rekenkamer de afspraken moet controleren.

Verder verwachten de regeringspartijen veel van het regeerakkoord. Daarin staan maatregelen om belastingontduiking, fraude en fiscale constructies aan te pakken.

Maar Nederland moet wel aantrekkelijk blijven als vestigingsplaats, zeggen ze. "Het zijn banen waar Nederlanders hun brood verdienen. Ook toeleveranciers als schoonmaakbedrijven en cateringbedrijven", zegt VVD-Kamerlid De Vries.

Niet het enige land

CDA-Kamerlid Omtzigt wil wel opheldering over de kwestie Procter & Gamble, maar wijst er op dat Nederland niet het enige land is dat dit soort afspraken maakt. "Ik begrijp dat men graag naar een ander land wijst."

SGP-Kamerlid Dijkgraaf leest niet veel nieuws in de Paradise Papers dan wat nieuwe namen: "Het is glashelder dat er in het verleden dingen zijn gebeurd waarvan we nu zeggen: dat kunnen we beter niet doen." Wat de politiek nu het best kan doen is de voorgenomen plannen zo snel mogelijk uitvoeren, zegt hij.

Tweede Kamer wil opheldering rulings

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl