Procter & Gamble

Belastingdienst in de fout met miljoenendeal

De Belastingdienst heeft fouten gemaakt bij een miljoenendeal met het Amerikaanse bedrijf Procter & Gamble. De multinational, die onder meer Pampers, Ariel en Gillette maakt, wilde geld via Nederland doorsluizen naar de Kaaimaneilanden. Een lokale belastinginspecteur in Rotterdam heeft volgens Trouw in zijn eentje toestemming gegeven voor die deal, terwijl hij dat had moeten voorleggen aan een speciaal team van de fiscus.

Door de constructie hoefde Procter & Gamble in Nederland 169 miljoen dollar minder aan belasting te betalen. Verder moet de Belastingdienst dit soort deals meteen melden, maar dat gebeurde in dit geval pas na anderhalf jaar en ook nog eens nadat de Tweede Kamer er vragen over had gesteld.

De Belastingdienst mag speciale afspraken maken met internationale bedrijven. Reden is dat het daardoor voor bedrijven gunstiger is om zich in Nederland te vestigen. Die afspraken hoeven niet gedetailleerd openbaar te worden gemaakt, maar ze moeten wel worden gemeld en aan een aantal voorwaarden voldoen.

Geen verklaring

Hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek zegt in Trouw dat de afspraken met Procter & Gamble "in niets lijken" op de 'voorbeeldrulings' van afspraken met bedrijven die onlangs naar de Tweede Kamer zijn gestuurd.

De Belastingdienst erkent dat de regels niet zijn gevolgd in het geval van Procter & Gamble, maar heeft er geen verklaring voor. "De ruling had voorgelegd moeten worden", zegt een woordvoerder tegen de NOS. Of er vaker fouten worden gemaakt, kan de dienst niet zeggen. "Er is een goed ingericht team dat de rulings bekijkt."

Trouw heeft de constructie ontdekt in de Paradise Papers, een vervolg op de Panama Papers. Daarin staan namen van bedrijven en mensen die belasting ontwijken en ontduiken. Ontwijking is niet strafbaar, ontduiking wel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl