De Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross
NOS NieuwsAangepast

Paradise Papers: Amerikaanse minister doet zaken met schoonzoon Poetin

De Amerikaanse minister Wilbur Ross doet zaken met vertrouwelingen van de Russische president Poetin. Dat komt naar voren uit de Paradise Papers, waarin nieuwe onthullingen staan over belastingparadijzen. Het zijn meer dan 13 miljoen bestanden die zijn gelekt naar de Süddeutsche Zeitung.

De Duitse krant deelde ze via een internationaal samenwerkingsverband met media in 67 landen, waaronder in Nederland Trouw en het FD die verder journalistiek onderzoek deden.

Sancties

Ross doet via scheepstransporteur Navigator Holdings zaken met het Russische bedrijf Sibur. Voordat Ross minister van Handel werd, was hij de baas bij Navigator. Nadat hij tot de regering-Trump was toegetreden deed hij veel zakelijke belangen van de hand, maar hij hield een belang in Navigator, volgens The New York Times.

Een van de eigenaren van Sibur is Poetins schoonzoon. Een andere eigenaar is een Russische miljardair die na de Russische annexatie van de Krim op de Amerikaanse sanctielijst is gezet. Ook andere met Poetin bevriende oligarchen zouden betrokken zijn bij Sibur. Ross is als minister van Handel verantwoordelijk voor de handelsbetrekkingen met Rusland en is betrokken bij de uitvoering van de sancties, volgens Trouw.

In The New York Times reageert een woordvoerder van Ross. Volgens hem waren er al banden tussen Navigator en Sibur voordat Ross zitting nam in het bestuur van Navigator. Ross zegt de eigenaren van Sibur nooit te hebben ontmoet. De woordvoerder benadrukt dat er geen sancties zijn ingesteld tegen Sibur.

Jared Kushner

Een andere naam die volgens de Belgische zakenkrant De Tijd opduikt is Trumps schoonzoon Jared Kushner. Hij kreeg in 2015 850.000 dollar van een Russische miljardair. Die miljardair heeft, blijkt nu volgens de krant na onderzoek in de Paradise Papers, stevige financiële banden met het Kremlin.

De Russische miljardair Yuri Milner die in Silicon Valley in Californië woont, kocht zich ook in bij Twitter en Facebook. Milner was op een gegeven moment zelfs na Zuckerberg de grootste aandeelhouder van Facebook. Ook hielp Milner Russische staatsbedrijven, die onder toezicht van het Kremlin staan, aan participaties in de bedrijven.

Volgens De Tijd zijn er geen aanwijzingen dat het Kremlin door zijn investeringen invloed kreeg op het beleid van Facebook en Twitter. De twee bedrijven liggen onder een vergrootglas vanwege hun rol bij de presidentsverkiezingen in 2106, met name vanwege door Russen gekochte advertenties en nepaccounts.

Milner zegt dat hij geen geld van Russische staatsbedrijven heeft gebruikt voor de overname van Kushners bedrijf, maar alleen "eigen geld". "En geen enkele van mijn investeringen heeft te maken met politiek", zegt Milner in de krant.

Speciaal aanklager

De onthulling uit de Paradise Papers komen op een gevoelig moment. In de VS doet speciaal aanklager Robert Mueller al maanden onderzoek naar banden tussen Rusland en mensen uit de kringen van president Trump.

Mueller onderzoekt of Rusland de presidentsverkiezingen in de VS heeft beïnvloed. Maandag werd Trumps voormalige campagnemanager Paul Manafort door de speciaal aanklager in staat van beschuldiging gesteld.

Juridisch dienstverlener

De Paradise Papers zijn een vervolg op de Panama Papers. Zo'n anderhalf jaar geleden lekten 11 miljoen documenten, waaruit bleek dat een Panamese belastingfirma tal van miljardairs heeft geholpen geld weg te sluizen naar belastingparadijzen.

De Paradise Papers zijn onder meer afkomstig van juridische dienstverleners. De bron van de meeste documenten is juridisch dienstverlener Appleby. Dat is een van de meest prestigieuze kantoren die vanuit belastingparadijzen werken.

Uit de documenten zou verder naar voren komen dat nog een flink aantal andere regeringsleden, adviseurs en kabinetsmedewerkers van Trump postbusbedrijven hebben of hadden in belastingparadijzen. Een aantal van hen zijn rijke zakenmensen of bankiers, zoals minister van Buitenlandse Zaken en ex-ExxonMobil-topman Rex Tillerson of Trumps economische hoofdadviseur en voormalig bankier Gary Cohn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl