NOS NieuwsAangepast

Kabinet pakt brievenbusfirma's aan

NOS Journaal: Kabinet pakt brievenbusfirma's aan

Nederland wordt de komende jaren een stuk minder aantrekkelijk voor brievenbusfirma's. Het kabinet neemt een groot aantal maatregelen om bedrijven te weren die Nederland alleen uitkiezen om belasting te ontwijken.

Daarnaast wil het kabinet met belastingmaatregelen het voor bedrijven met echte economische activiteiten juist aantrekkelijker maken om te blijven of om naar Nederland te komen.

Starbucks

Zo wordt in 2021 een belasting op royalty's ingevoerd. Dat is de vergoeding die artiesten (zoals U2 en The Rolling Stones), maar ook uitvinders (van bijvoorbeeld het koffiebrandrecept van Starbucks) krijgen voor het gebruik van hun ontwerpen door anderen.

Nederland heft nu helemaal geen belasting op royalty's en daarom sluizen veel grote bedrijven via een brievenbusfirma hun geld door Nederland.

Verder wil Nederland in verdragen vastleggen dat bedrijven die hier hun geld doorsluizen, in eigen land toch belasting moeten betalen. Misbruik van Nederlandse verdragen ten koste van de schatkist van andere landen kan zo niet meer.

Buiten beeld

Om het de belastingadviseurs van brievenbusfirma's en belastingontduikers lastiger te maken, wordt in de wet vastgelegd dat zij al hun klanten volledig moeten registreren. Nu blijft vaak degene die profiteert van de belastingconstructie buiten beeld.

Advocaten en notarissen die aan illegale constructies hebben meegewerkt en daarvoor een boete hebben gekregen worden openbaar gemaakt.

Het kabinet schaft de dividendbelasting af en verlaagt de winstbelasting om toch aantrekkelijk te blijven voor het internationale bedrijfsleven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl