Moorlag werd in oktober beëdigd als Tweede Kamerlid
NOS NieuwsAangepast

'Heel pijnlijke kwestie-Moorlag legt problemen in PvdA bloot'

Het aanblijven van William Moorlag als PvdA-Kamerlid is de zoveelste wending in een kwestie die al weken sleept. "Het is zeker een paar keer heen en weer gegaan", zegt politiek verslaggever Xander van der Wulp. Hij noemt het besluit "een noodverband dat een paar gevoelige zaken pijnlijk blootlegt."

Moorlag raakte eind vorig jaar in opspraak omdat hij in zijn vorige baan als directeur van een sociale werkplaats personeel inhuurde via een schijnconstructie. Precies het soort bedrijfsvoering waar de PvdA fel tegen is.

Bekijk hier waarom de PvdA om het vertrek van Moorlag vroeg:

Waarom wilde de PvdA het vertrek van Moorlag?

Volgens partijleider Asscher had Moorlag goede bedoelingen en mocht hij daarom aanblijven. Maar het partijbestuur vroeg hem enkele dagen later alsnog te vertrekken. Daardoor werd duidelijk dat Asscher en het bestuur niet op een lijn zaten, zegt Van der Wulp. "Er is nog veel onrust over de koers van de partij."

Ook is gebleken dat het verleden de partij nog altijd achtervolgt. Bij het vorige kabinet waren de PvdA en minister Asscher van Sociale Zaken immers verantwoordelijk voor de sluiting van sociale werkplaatsen. Moorlag zei dat hij de schijnconstructie gebruikte zodat bij zijn bedrijf zoveel mogelijk mensen aan het werk konden.

Een afsplitsing zag niemand zitten na het verlies van 29 zetels bij de vorige verkiezingen.

Xander van der Wulp, politiek verslaggever

Naar eigen zeggen handelde Moorlag altijd naar eer en geweten en daarom weigerde hij op te stappen. Hij dreigde zelfs verder te gaan als eenmansfractie. Van der Wulp: "Zo'n afsplitsing zag niemand zitten na het verlies van 29 zetels bij de vorige verkiezingen."

Daarop werd besloten om een driekoppige commissie onderzoek te laten doen naar het handelen van de PvdA'er. Die commissie concludeert nu ook dat Moorlag goede bedoelingen had. Wel ging de communicatie niet goed en daarvoor heeft Moorlag excuses aangeboden. Het Kamerlid zegt dat hij er alles aan zal doen om het vertrouwen in hem te herstellen.

Voor sommige kiezers is dat te laat. Op sociale media hekelen zij het aanblijven van Moorlag. "Al met al een hele nare kwestie voor de PvdA", zegt Van der Wulp. "Zeker nu de partij weer een beetje hoopte op te krabbelen met nog twee maanden tot de gemeenteraadsverkiezingen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl