PvdA-Kamerlid William Moorlag
NOS NieuwsAangepast

PvdA-Kamerlid Moorlag weigert op te stappen

PvdA-Kamerlid William Moorlag weigert uit de fractie te stappen. In een verklaring zegt Moorlag dat hij eerst verantwoording wil afleggen voor een onafhankelijke commissie van de partij en de ledenraad.

Het partijbestuur van de PvdA eist zijn vertrek omdat hij als directeur van sociale werkplaats Alescon de wet heeft overtreden door honderden arbeidsgehandicapten in te huren via een zelf opgericht uitzendbureau. Daarover zegt Moorlag dat hij als directeur van Alescon altijd naar eer en geweten heeft gehandeld en weigert te vertrekken.

"Zolang geen zorgvuldig onderzoek heeft plaatsgevonden en daardoor niet transparant en deugdelijk verantwoording kan worden afgelegd, zal ik geen gehoor geven aan de oproep van het partijbestuur en deze positie in de fractie innemen", zegt Moorlag.

Het AD meldde vanochtend dat het partijbestuur gisteren een zwaarwegend advies aan de fractie heeft voorgelegd over het vertrek van Moorlag. De fractie komt volgende week bijeen om over de kwestie te spreken.

'Agreement to disagree'

Op Twitter laat Moorlag weten dat hij een gesprek heeft gehad met fractieleider Asscher. "Zo-even fractievoorzitter en politiek leider PvdA telefonisch gesproken, op waardige toon. We hebben een agreement to disagree moeten sluiten."

Het lijkt erop dat Asscher nu ook vindt dat Moorlag moet opstappen, zegt politiek verslaggever Ron Fresen. "De vlek wordt groter en groter. Dit raakt direct de geloofwaardigheid van de PvdA en hun strijd juist tegen dit soort schijnconstructies."

Steun

Tot nu toe had Moorlag de steun van fractieleider Asscher. Die zei na de rechterlijke uitspraak dat Moorlag goede bedoelingen had; hij zou met de constructie mensen aan het werk hebben willen helpen. Ook heeft hij zichzelf niet verrijkt, zei Asscher.

De kwestie komt op een moment dat de gemeenteraadsverkiezingen in zicht zijn. "Er kan eigenlijk maar één uitkomst zijn; het vertrek van Moorlag", zegt Fresen. "Maar die moet het daar dan wel mee eens zijn, want op een afsplitsing zit de partij met maar negen zetels natuurlijk ook niet te wachten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl