PvdA-Kamerlid liet arbeidsgehandicapten via schijnconstructie werken
De Drentse sociale werkplaats Alescon heeft de wet overtreden door honderden arbeidsgehandicapten in te huren via een zelf opgericht uitzendbureau. Dat heeft de rechter bepaald in een zaak die was aangespannen door vakbond FNV. William Moorlag, nu Kamerlid voor de PvdA, was tot voor kort directeur van Alescon.
Zijn partij verzet zich al jaren tegen schijnconstructies, waardoor werknemers loon en allerlei regelingen mislopen. In Trouw erkent Moorlag dat de constructie met het uitzendbureau was bedacht om goedkoper uit te zijn, maar hij ging ervan uit dat dat mocht. "Ik had geen reden te denken dat het uitzendbureau juridisch niet in de haak zou zijn."
Kwetsbare werknemers
De kantonrechter ziet dat volstrekt anders. De uitzendconstructie is volgens de rechter in strijd met het doel en de strekking van de wet: het bieden van rechtszekerheid aan een groep kwetsbare werknemers.
De ongeveer vierhonderd mensen die via het uitzendbureau in de sociale werkplaats van Alescon werken, moeten alsnog in vaste dienst worden genomen. Het geld dat ze zijn misgelopen, moeten ze alsnog krijgen. Volgens de FNV gaat het om ruim twee miljoen euro.
Hoger beroep
Kamerlid Moorlag wijst er op dat hij als directeur altijd heeft gezegd dat als de FNV gelijk zou krijgen, het vonnis gevolgd moest worden. "Maar die beslissing is nu aan het huidige management van Alescon."
Dat management heeft al gezegd in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. Het bedrijf denkt nog steeds binnen de regels van de wet te hebben gehandeld. "Als we ons aan de cao hadden gehouden, hadden veel minder mensen hier kunnen werken."
De zaak krijgt voor Moorlag geen gevolgen. De PvdA is niet van plan hem te straffen. Volgens de partij had Moorlag goede bedoelingen en legt hij zich neer bij de uitspraak van de rechter.