1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Klijnsma: veel banen voor mensen met een beperking

Het gaat goed met het aantal banen voor mensen met een arbeidsbeperking, vindt staatssecretaris Klijnsma. Sinds 2013 zijn er 21.057 van dergelijke banen bijgekomen en daarmee "is de doelstelling ruimschoots gehaald", zegt ze op basis van cijfers van het UWV.

Er hoeft wat haar betreft dan ook geen wet te komen die werkgevers verplicht om met voldoende aanbod te komen. Klijnsma dreigde vorige maand nog dat zo'n wet misschien nodig was.

In het sociaal akkoord is afgesproken dat er eind 2015 minstens 9000 banen van minimaal 25,5 uur moesten komen voor mensen met een beperking. Met name werkgevers in het bedrijfsleven liggen voor op schema, meldt de staatssecretaris. Zij hebben sinds 2013 15.000 banen voor deze groep mensen gecreëerd.

Sociale Werkbedrijven

Bij de overheid zijn volgens Klijnsma inmiddels ruim 5000 banen voor kwetsbare mensen geteld. Het gaat daarbij vooral om wat zij inleen-banen noemt, voor mensen die voorheen bij de Sociale Werkbedrijven werkten en nu bij de overheid worden gedetacheerd. Het aantal nieuwe dienstverbanden voor mensen met een beperking neemt juist af, zegt Klijnsma.

Vorige maand leek het erop dat de doelstelling uit het sociaal akkoord bij lange na niet zou worden gehaald. Toen werd duidelijk dat gemeenten nog amper 'beschutte werkplekken' hadden gecreëerd. Maar de cijfers die Klijnsma nu meldt, gaan niet over deze nieuwe werkplekken.

Klijnsma: 21000 banen voor arbeidsgehandicapten geteld

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl