NOS NieuwsAangepast

Schijnconstructie arbeidsgehandicapten: 'PvdA vindt het ook lelijk verhaal'

Het PvdA-Kamerlid Moorlag mag van de partijtop blijven zitten, maar de PvdA zit wel met de kwestie in zijn maag, zegt politiek verslaggever Ron Fresen. "De PvdA is in verlegenheid gebracht door een eigen Kamerlid." Moorlag kwam onlangs in de Tweede Kamer na het vertrek van Jeroen Dijsselbloem.

In de tijd dat Moorlag directeur was van sociale werkplaats Alescon heeft het bedrijf de wet overtreden. Personeel werd via een uitzendconstructie ingehuurd, in plaats van via een normaal dienstverband. Daardoor waren ze goedkoper. Door de FNV kwam de zaak voor de rechter.

Die oordeelde dat de ongeveer vierhonderd werknemers alsnog in vaste dienst moeten worden genomen en dat zij recht hebben op achterstallig loon. Volgens de FNV gaat het om ruim twee miljoen euro.

'Bedoelingen waren goed'

"Ze vinden het bij de PvdA ook een lelijk verhaal", zegt Fresen. "Moorlag zat gewoon fout." Volgens Fresen heeft partijleider Asscher Moorlag niet de laan uitgestuurd omdat de bedoelingen van Moorlag goed waren. Die zegt dat door de constructie meer mensen aan het werk konden.

"Maar de werknemers voelden het wel in hun portemonnee, en ook in hun rechten", zegt Fresen. "Dat erkent de PvdA ook."

"PvdA vindt het ook een lelijk verhaal"

Asscher wilde in eerste instantie niet voor camera reageren, maar deed dat later toch. Hij benadrukt dat de PvdA tegen schijnconstructies is en dat Moorlag de constructie nooit heeft goedgekeurd om er zelf beter van te worden.

Fresen: "Maar hij zal zich realiseren dat waar hij altijd ten strijde trekt tegen schijnconstructies, dit een flinke deuk is in de geloofwaardigheid."

PvdA-leider Asscher over Kamerlid Moorlag

Moorlag reageerde zelf ook op het nieuws. Hij kwam met een schriftelijke verklaring waarin hij zegt dat het verschil in inkomen alsnog "volledig gecompenseerd moet worden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl