William Moorlag mag van de PvdA Kamerlid blijven
William Moorlag kan geloofwaardig blijven functioneren als Kamerlid van de PvdA. Het partijbestuur en de fractieleiding nemen dat oordeel over van een driekoppige commissie die onderzoek heeft gedaan naar de oud-directeur van de Drentse sociale werkplaats Alescon.
Moorlag was in opspraak gekomen door een schijnconstructie waarbij honderden arbeidsgehandicapten werden ingehuurd via een uitzendbureau dat de sociale werkplaats zelf had opgericht. Ze liepen daardoor loon en allerlei regelingen mis.
Kijk hier voor een samenvatting van de kwestie:
De driekoppige commissie en het partijbestuur concluderen dat de constructie inderdaad niet deugde, maar dat de bedoelingen ervan goed waren. Bovendien hebben het bestuur en de directie van de sociale werkplaats "hun handelen onderbouwd met stevige juridische adviezen".
Kritiek op Moorlag is er wel. "Er zijn meerdere gelegenheden geweest waarop William de partij actiever had kunnen betrekken bij de kwestie die speelde. De kwestie had ook onderwerp van gesprek moeten zijn bij de kandidaatstellingscommissie."
Eerder afstand nemen
Ook vindt de commissie dat Moorlag na de rechterlijke veroordeling van de schijnconstructie, vorige maand, vragen van de pers te veel beantwoordde als oud-directeur van Alescon "en onvoldoende vanuit zijn rol als volksvertegenwoordiger van de PvdA. Hij had eerder in gesprekken met partijgenoten afstand kunnen nemen van de constructie bij Alescon."
Moorlag zelf heeft tegenover de commissie excuses aangeboden voor de "ontspoorde communicatie" en heeft gezegd dat hij er alles aan zal doen "om het vertrouwen te herstellen van de mensen wier vertrouwen in hem is aangetast".
Weigering op te stappen
Het PvdA-bestuur oordeelde in december dat Moorlag moest vertrekken, maar hij weigerde op te stappen. Hij zei dat hij altijd naar eer en geweten heeft gehandeld. Het uitzendbureau was onder zijn voorganger opgericht en Moorlag was er met de beste bedoelingen ingestapt; hij wilde zo veel mogelijk mensen aan het werk helpen.
In januari vroeg het partijbestuur oud-PvdA-Kamerlid Noorman-den Uyl, voorzitter Hans Spigt van Jeugdzorg Nederland en de Groningse PvdA-lijsttrekker Thea van der Veen om onderzoek te doen naar de kwestie.