Mensen aan het werk bij Alescon
Aangepast

Deed Moorlag destijds wel iets verkeerd bij sociale werkplaats Alescon?

Voor Christina en Geoffrey is het een uitgemaakte zaak. "We doen hetzelfde werk als de mensen die wel in dienst zijn bij Alescon. Dus moeten we ook dezelfde beloning krijgen." Ze vinden dat het afgelopen moet zijn met de schijnconstructie.

De twee werken bij het Drentse sociale werkbedrijf Alescon, maar zijn in dienst via een uitzendbureau. Dat ook van Alescon is. En daardoor verdienen ze minder dan collega's met een vast contract. "Wij kregen bijvoorbeeld geen eindejaarsuitkering."

Christina en Geoffrey riepen de hulp in van vakbond FNV. De bond bracht de zaak voor de rechter. Die oordeelde in december dat de ongeveer vierhonderd werknemers alsnog in vaste dienst moeten worden genomen en dat zij recht hebben op achterstallig loon.

Geen andere keuze

PvdA-Kamerlid William Moorlag ligt onder vuur sinds de uitspraak van de rechter. Hij was tot zijn intrede in de Kamer directeur van Alescon. De constructie met het uitzendbureau was opgetuigd door zijn voorganger en werd onder Moorlags bewind ook gebruikt.

Het bedrijf, dat voor zes Drentse gemeenten arbeidsgehandicapten aan het werk helpt, neemt vanaf 2011 geen mensen meer in vaste dienst. Iedereen wordt sindsdien aan het werk gezet via een uitzendbureau, dat door Alescon zelf is opgericht.

Volgens plaatsvervangend directeur Anneke Waanders had Alescon destijds geen andere keuze. Het rijk kwam met forse bezuinigingen en op deze manier kon het bedrijf tegen lagere kosten toch veel mensen aan aangepast werk helpen.

"We moesten iets bedenken om toch maar genoeg mensen aan het werk te helpen en de kosten niet te hoog te laten oplopen voor de gemeente. Je moet je voorstellen dat die mensen op de bank zaten. Ze zaten in de bijstand of hadden helemaal geen inkomen."

Ik hoop dat wij met terugwerkende kracht ons geld krijgen.

Geoffrey, werkt bij Alescon

Volgens Christina hebben de uitzend-werknemers daar geen goede uitleg over gekregen. Directeur Waanders beaamt dat het niet expliciet is uitgelegd. "Maar we hebben wel de arbeidsvoorwaarden doorgesproken op het moment dat ze in dienst kwamen. Iedereen tekent vrijwillig z'n eigen arbeidscontract."

Volgens Gea Lotterman van vakbond FNV is zo'n contract voor veel arbeidsgehandicapten te ingewikkeld. "Net als een loonstrookje of een CAO. Voor heel veel mensen op de sociale werkvoorziening betekent dat gewoon dat ze erop vertrouwen dat ze krijgen waar ze recht op hebben."

FNV heeft destijds goedkeuring gegeven voor het uitzendbureau, maar volgens Lotterman ging de bond uit van een ander idee. "Het uitzendbureau zou worden ingezet voor het plaatsten van mensen bij reguliere werkgevers. Maar deze mensen werden binnen Alescon geplaatst, deden hetzelfde werk en kregen daar minder loon voor."

In beroep tegen de uitspraak

Nu de rechter heeft bepaald dat de uitzendconstructie van Alescon niet mag, wil FNV erop toezien dat het vonnis ook wordt uitgevoerd. Christina en Geoffrey zijn blij met de uitspraak van de rechter.

"Ik hoop dat wij met terugwerkende kracht ons geld krijgen. Dat we met z'n allen een vast contract krijgen bij Alescon zelf. En dat ze zich in de toekomst gaan houden aan deze opgelegde regels", zegt Geoffrey.

Alescon gaat in beroep tegen het verbod van de uitzendconstructie. Het bestuur is ervan overtuigd dat het ter goeder trouw mensen aan werk heeft geholpen en legt zich er niet bij neer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl