Podcast: Amputeren zonder narcose en gaat het economisch écht zo goed?
Het gaat Nederland economisch voor de wind. Het Centraal Planbureau voorspelt zelfs een groei van meer dan 3 procent voor het komende jaar. Positiviteit alom, maar hoe stabiel is eigenlijk onze 'jubeleconomie'? Dat bespreekt Herman van der Zandt in deze podcast met economisch journalist Mathijs Bouman en hoogleraar Marktwerking Barbara Baarsma.
En zorg dat je geen zwakke maag hebt, want Eddy Houwaart vertelt hoe het eraan toe ging in de operatiezaal van de 19e eeuw. De hoogleraar Medische Geschiedenis las voor het Oog het boek De kunst van het snijden, van de Britse auteur Lindsey Fitzharris. Amputeren vond destijds plaats zonder narcose, met een blok hout in de mond en onder het toeziend oog van publiek. "Je wilde dus liever niet naar het ziekenhuis."
"Diepe, uitgesleten paden met intieme, maar weidse uitzichten." Zo omschrijft natuurboekenschrijver Kester Freriks het heuvellandschap van Zuid-Limburg. Donderdag werd het gebied voorgedragen aan Unesco voor een plekje op de Werelderfgoedlijst. Alle reden dus om de Oogluisteraar te overtuigen van het pracht van dit landschap.
Praag, Parijs, Washington: vijftig jaar geleden kwamen jongeren wereldwijd in opstand tegen het gezag. Nederland hield zich in 1968 opmerkelijk rustig, vertelt Ad van Liempt. De 'godfather' van het geschiedenisprogramma Andere Tijden wijdt dat aan de economische voorspoed van de jaren zestig. Maar vergis je niet: de revolutiestemming van '68 is volgens velen deels geïnspireerd op 'onze' Provo van enkele jaren eerder.
Meer podcasts?
Een nieuwjaarscadeautje van Het Oog: iedere presentator heeft zijn of haar favoriete gesprek van 2017 voor je uitgezocht. Beluister hier deze speciale podcasts terug.