Jo Palmen 1Limburg

De gemeenteraad van Brunssum heeft gestemd voor een tweede integriteitsonderzoek naar de omstreden wethouder Jo Palmen. Een motie die de coalitie daarover indiende, is aangenomen met alleen de stemmen van de coalitiepartijen voor.

De oppositie in de gemeenteraad van Brunssum liep rond middernacht boos weg uit de raadsvergadering toen de motie van de coalitie (met het Progressief Akkoord en de lokale partijen BCD en BBB Lijst Palmen) aan de orde kwam.

Schadeclaim

Palmen wordt in een geheim integriteitsonderzoek "een hoog risico" voor de lokale politiek genoemd. Waarschijnlijk heeft dat te maken met een schadeclaim van naar verluidt 1,5 miljoen euro die hij heeft lopen tegen de gemeente, in een zaak waar hij nu als wethouder verantwoordelijk voor is. Ook heeft hij in het verleden meermalen andere politici uitgescholden.

De oppositie, de burgemeester en minister Ollongren vinden dat Palmen nooit had mogen worden benoemd, maar de lokale partijen in Brunssum trekken zich daar niets van aan en vinden dat Palmen ten onrechte zwart wordt gemaakt.

Gisteren stonden zeventien punten op de agenda van de gemeenteraad. Pas tegen middernacht kwam de coalitie met de motie, agendapunt 16. De strekking daarvan is dat de raad aan de hoogleraren Arno Korsten (Maastricht) en Jan Elzinga (Groningen) vraagt de integriteit opnieuw te toetsen. Jo Palmen had twee uur eerder de vergadering al verlaten. "Ik was moe", zei hij daarover.

Aantijgingen

De andere partijen werden verrast door de motie. Omdat ze zich er niet op hadden kunnen voorbereiden, stapten CDA, PvdA, SP en VVD op. De coalitiepartijen lieten de stemming daarna toch doorgaan.

Het nieuwe onderzoek moet "alle bestuurders zuiveren van alle aantijgingen", zegt raadslid Rob Claessen van de Lijst Palmen. De coalitie noemde het opstappen van de oppositie laf en een minachting voor het gemeentebestuur, schrijft 1Limburg.

Vandaag is er overleg tussen burgemeester Winants (die op 1 januari opstapt vanwege de bestuurscrisis), zijn tijdelijke vervanger Leers, gouverneur Bovens en minister Ollongren. Begin december gaf zij Palmen een laatste kans om "conclusies te trekken". Zij sluit ingrijpen niet uit.

STER reclame