Wethouder Jo Palmen
NOS NieuwsAangepast

Oppositie Brunssum wil via minister van omstreden wethouder af

Een laatste redmiddel voor gemeente Brunssum. Zo ziet de oppositie in de gemeenteraad van de Limburgse stad haar oproep aan minister Kajsa Ollongren om wethouder Jo Palmen af te zetten, meldt 1Limburg. De PvdA, VVD, CDA en SP staan niet alleen: de Brunssumse burgemeester Luc Winants stapte gisteren zelfs op vanwege de politieke impasse.

Palmen, van de partij Burger Belangen Brunssum (BBB), creëert al maanden gepolariseerde verhoudingen in de Brunssumse politiek. Uit een integriteitsonderzoek kwam naar voren dat hij een groot risico voor de gemeente is. Maar hij hoeft van de raad niet te vertrekken.

Manipulatie

Een kleine meerderheid is het niet met de conclusies van het onderzoek eens. "Die raadsleden trekken de conclusie dat het onderzoek is gemanipuleerd door de burgemeester", legt Jean van Hoof, politiek redacteur van de regionale omroep L1, uit in het NOS Radio 1 Journaal.

Palmen zit sinds oktober in het college van burgemeester en wethouders van de stad, maar werkt al ongeveer veertig jaar in de Brunssumse politiek. "Het is een aparte man: aan de ene kant is hij populair bij de bevolking, en aan de andere kant gedraagt hij zich raar in de gemeenteraad. Hij heeft al meerdere mensen beledigd en Winants Erdogan genoemd", vertelt Van Hoof.

Maar een burgemeester kan Palmen als wethouder niet afzetten. En een commissaris van de koning ook niet. Alleen de gemeenteraad en Ollongren. De situatie werd Winants te veel. Hij besloot gisteren op te stappen. "Hij wil zo duidelijk een streep trekken. Het is een oproep aan Ollongren om de wet te wijzigen zodat in de toekomst de burgemeester of commissaris toch kan ingrijpen in zo'n situatie", zegt Van Hoof.

De oppositiepartijen in de raad staan achter de oproep van Winants. Zij hebben in een brief aan Ollongren gevraagd om het raadsbesluit van 10 oktober, waarin Palmen is benoemd tot wethouder, te vernietigen. Het is de eerste keer dat zo'n verzoek wordt gebruikt om een wethouder af te laten treden, laat Servie Broers van de PvdA in Brunssum weten aan de regionale omroep. Ollongren gaf eerder al aan naar de situatie te kijken.

Voormalig burgemeester van Maastricht Gerd Leers neemt vanaf 1 januari 2018 de plek van Winants in. "Leers moet de rust terugbrengen", zegt Van Hoof. Iedereen lijkt positief over zijn aanstelling. "De bevolking wil gewoon af van het geruzie."

Benoeming omstreden wethouder zet Limburgse Brunssum op stelten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl