Luc Winants
In samenwerking met
L1mburg
NOS NieuwsAangepast

Burgemeester Brunssum stapt op: 'College lapt regels integer bestuur aan z'n laars'

Burgemeester Luc Winants (CDA) van Brunssum stapt per 1 januari 2018 op, maakte hij vandaag bekend. Winants stopt als burgemeester vanwege de "aanhoudende bestuurlijke crises in Brunssum". Winants wordt vervangen door zijn partijgenoot Gerd Leers, die eerder minister en burgemeester van Maastricht was.

In Brunssum is al lange tijd sprake van frictie tussen de coalitie en de oppositie. De twee partijen staan extreem ver uit elkaar en dat heeft tot meerdere opstootjes geleid, meldt 1Limburg. De spanningen bereikten in oktober een hoogtepunt, toen Jo Palmen tot wethouder werd benoemd.

Palmen voert als privépersoon niet alleen juridische gevechten met de gemeente over een stuk grond; hij deinst er ook niet voor terug om geregeld tijdens raadsvergaderingen te schelden. In het verleden schoffeerde hij raadsleden en de burgemeester. Een raadslid noemde hij "varkenskop" en de burgemeester was een "achterlijke Heinie".

Integriteit

Verschillende partijen twijfelen ernstig aan zijn integriteit. De oppositie diende vorige week nog een motie in waarin werd gevraagd om zijn vertrek. Het plan kon niet rekenen op een meerderheid.

Wethouder Jo Palmen

Nog voordat een onderzoek naar zijn integriteit was afgerond, werd Palmen op 10 oktober benoemd. Een krappe meerderheid van de partijen in de raad wilde de uitkomsten van dat integriteitsonderzoek niet afwachten. Daar was onder anderen de burgemeester niet blij mee. Uit het onderzoeksrapport bleek uiteindelijk dat de gemeente "enorme risico's" loopt met Palmen als wethouder. Het rapport is geheim, maar raadsleden konden het inzien.

'Pijn in mijn hart'

Winants laat in een verklaring weten dat hij vanwege de problemen in het bestuur als burgemeester geen verantwoordelijkheid meer kan dragen. Hij wil het daarnaast ook niet. "Immers, als burgemeester kan ik niet meer garant staan voor een integer bestuur in Brunssum." Winants zegt geen deel uit te willen maken van een gemeentebestuur dat "zo nadrukkelijk de regels van integer bestuur aan de laars lapt". Hij benadrukt dat zijn vertrek is bedoeld als een oproep aan de minister om het voor burgemeesters mogelijk te maken in te grijpen bij integriteitskwesties; nu zouden ze te weinig kunnen doen.

De burgemeester zegt dat hij zich altijd voor meer dan 100 procent heeft ingezet voor de belangen van Brunssum en de inwoners. "Ik heb dit besluit genomen met heel veel pijn in mijn hart. Ik denk dat mijn gemeente een enorm potentieel heeft dat erop wacht om verzilverd te worden. Juist daarom doet het pijn om te zien hoe verdeeld ons gemeentebestuur is geworden en hoe als gevolg daarvan keuzes zijn en worden gemaakt die het aanzien van het openbaar bestuur beschadigen, zelfs ondermijnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl