Wethouder Jo Palmen YouTube

Minister Ollongren gaat kijken of ze iets kan doen tegen de omstreden wethouder Palmen in Brunssum. Hij heeft integriteitsproblemen, maar weigert te vertrekken. "Ik ga nu kijken wat de opties zijn."

"Het is lastig", zegt de minister van Binnenlandse Zaken, "want het gaat om een wethouder die gesteund wordt door de gemeenteraad en tegelijkertijd lijkt er een integriteitsrisico te spelen."

Ollongren neemt de zaak heel serieus. Ze vindt het "erg jammer" dat de wethouders zelf zijn conclusies niet heeft getrokken. Ze zegt dat de gemeenteraad hem ook had kunnen wegsturen.

Nu dat niet is gebeurd, gaat zij kijken of zij iets kan doen. Ze is daarover in overleg met de Limburgse Commissaris van de Koning Bovens (CDA).

'Varkenskop'

Wethouder Palmen is al jaren een omstreden figuur in de Brunssumse politiek. Hij is als burger verwikkeld in een juridische procedure over een stuk grond. Daarnaast scheldt hij regelmatig in raadsvergaderingen. Hij noemde een raadslid "varkenskop' en de burgemeester een "achterlijke Heinie". Er ligt inmiddels een integriteitsrapport bij de gemeente, maar dat is volgens Palmen zelf "bullshit".

Palmen van de partij BBB Lijst Palmen is op 10 oktober tot wethouder benoemd. Het onderzoek naar zijn integriteit was toen nog niet afgerond.

STER reclame