Wethouder Jo Palmen (midden)
NOS NieuwsAangepast

Wethouders Brunssum blijven achter omstreden collega staan

Het gemeentebestuur van Brunssum blijft voorlopig achter wethouder Palmen staan. "We wachten overleg af tussen de minister en de gouverneur. We gaan niet opstappen!", zei een van de wethouders namens het college.

Dat gesprek tussen minister Ollongren en gouverneur (commissaris van de koning in Limburg) Theo Bovens (CDA) is vermoedelijk donderdag. Beiden willen net als de oppositie in de Brunssumse gemeenteraad dat Palmen van Burger Belangen Brunssum (BBB) opstapt, omdat uit een integriteitsonderzoek naar voren is gekomen dat zijn wethouderschap een groot risico inhoudt.

Volgens Palmen deugt dat onderzoek niet. Hij wil dat er opnieuw onderzoek naar hem gedaan wordt. Tegen de zin van de oppositie besloot de gemeenteraad vanavond dat er een onderzoek komt door de rekenkamer naar een juridisch conflict over een stuk grond dat Palmen met de gemeente heeft. Dat conflict zou ook tot de conclusie hebben geleid dat Palmens wethouderschap een risico inhoudt.

Fractievoorzitter Snackers van de BBB nodigt minister Ollongren uit naar de Brunssumse raad te komen om te horen hoe partijen in de raad tegen het eerdere onderzoek aankijken. Het rapport is niet openbaar gemaakt. "Van horen zeggen, liegt men het hardst", zei Snackers.

Palmen werd in oktober met een kleine meerderheid tot wethouder benoemd, nog voordat een integriteitsonderzoek naar hem was afgerond. Volgens de oppositie concluderen de onderzoekers dat de gemeente "enorme risico's" loopt als Palmen aanblijft. Vermoedelijk doelen zij daarmee op het geschil over een stuk grond dat Palmen met de gemeente heeft.

De oppositie eiste daarom dat Palmen zou opstappen, maar een motie tegen hem haalde het niet. Dat was voor burgemeester Winants reden om zijn vertrek aan te kondigen. Hij zei geen deel uit te willen maken van een gemeentebestuur dat "zo nadrukkelijk de regels van integer bestuur aan de laars lapt".

Ook minister Ollongren wil dat Palmen opstapt. "Zeker, dat is mijn doel", zei ze in een reactie op het vertrek van Winants.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl