Brunssum

Ollongren wil dat wethouder Brunssum vertrekt

Minister Ollongren vindt dat de omstreden wethouder Palmen van Brunssum moet vertrekken. "Zeker, dat is mijn doel." Ze sluit niet uit dat de regering zal ingrijpen.

"Ik sluit op dit moment helemaal niets uit", zegt ze. Volgens haar ligt er een rapport waaruit blijkt dat er een "groot integriteitsprobleem" speelt rond de wethouder. Met het vertrek van burgemeester Winants is een helder signaal afgegeven dat Palmen niet kan aanblijven, zegt ze.

Winants heeft verklaard dat hij niet langer garant kan staan voor de integriteit van het bestuur van Brunssum. Hij is inmiddels opgevolgd door oud-minister Leers. De minister van Binnenlandse Zaken vindt dat een goede eerste stap.

'Glashelder'

Ollongren geeft de gemeenteraad van Brunssum en de wethouder nog een laatste kans om zelf conclusies te trekken dat de situatie onhoudbaar is, maar anders zal de regering desnoods ingrijpen. "Ik vind dat de wethouder maar één conclusie kan trekken: ik moet weg. En als hij het niet doet, moet de gemeenteraad het doen. En als ook dat niet gebeurt - maar de signalen zijn glashelder - dan zullen anderen moeten handelen."

Jo Palmen werd op 10 oktober tot wethouder benoemd. Hij geniet steun van een meerderheid van de gemeenteraad, maar er ligt inmiddels een rapport in Brunssum waarin zijn integriteit in twijfel wordt getrokken. Het aanblijven van de wethouder zou "enorme risico's" met zich meebrengen.

De wethouder is verwikkeld in een juridische procedure over een stuk grond en staat bekend om zijn rauwe taalgebruik in raadsvergaderingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl