NOS NieuwsAangepast

Goed nieuws: warm welkom, meer dieren en F1-terug in Zandvoort?

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

Marineschip Zr. Ms. Zeeland is weer thuis

Het was een warm welkom gisteren voor de bemanning van de Zr. Ms. Zeeland. "Als ze gaat dan is het emotioneel, maar als ze terugkomt ook", zei de vader van een van de bemanningsleden met tranen op zijn wangen.

De bemanning van het schip was ruim vier maanden van huis, onder meer om hulp te verlenen aan de bewoners van Sint-Maarten. Het eiland werd begin september zwaar getroffen door orkaan Irma. Naast de noodhulp kan de bemanning ook het onderscheppen van een drugstransport op zijn naam schrijven.

Zo'n 150 jaar lang nam het aantal planten- en dierensoorten in de Rijndelta af, maar die trend lijkt gekeerd. Uit onderzoek blijkt dat de biodiversiteit in het gebied tussen 1997 en 2012 weer is gegroeid. Vooral vogels en zoogdieren doen het steeds beter, zoals de bever, de otter en de kerkuil.

De Nederlandse onderzoekers waarschuwen wel dat er van volledig herstel van flora en fauna geen sprake is. De geboekte vooruitgang gaat "tegen de stroom" van de algemene trend in.

Emotionele ontmoeting met 'gezicht' van overleden echtgenoot

De Amerikaanse Lilly heeft de man ontmoet die het gezicht van haar overleden man draagt. Andy kreeg het gezicht zestien maanden geleden door een huidtransplantatie.

Dat klinkt misschien niet persé als goed nieuws, maar voor Lilly was het was het een belangrijk en emotioneel moment. "Eindelijk kan ik deze periode afsluiten", vertelde Ross.

Lilly's man pleegde jaren geleden zelfmoord. Na zijn dood besloot ze dat ze zijn organen en gezichtshuid beschikbaar wilde stellen voor donatie. Ze is blij dat het Andy zoveel heeft geholpen. "Hij kijkt op een positieve manier naar zichzelf, iets wat mijn man helaas nooit deed."

De laatste Formule 1-race in Zandvoort in 1985

Voor Formule 1-liefhebbers is er ook goed nieuws: de kans dat Max Verstappen ooit in Nederland een race rijdt, is iets groter geworden. De autosport kan namelijk terugkeren op het circuit in Zandvoort. Dat blijkt uit een haalbaarheidsonderzoek.

Er zijn nog wel een boel haken en ogen. Mede-eigenaar van het circuit prins Bernhard jr. spreekt van een een financiële megaklus. Alleen al het binnenhalen van de grand prix zou vermoedelijk 20 miljoen euro kosten, exclusief alle benodigde aanpassingen aan het circuit.

Het wordt afwachten dus. Volgens Formule 1-verslaggever Louis Dekker is het in ieder geval een gunstig teken dat het onderzoek is uitgevoerd en de resultaten positief zijn. "Het kriebelt nu in Zandvoort."

Tyler (10) wil elke agent in VS bedanken met donut

In Amerika zijn agenten en donuts een geliefd onderwerp voor grappen. Maar niet voor de 10-jarige Tyler. "Ik wil degenen bedanken die mijn familie en vrienden veilig houden." Daarom wil hij aan iedere politieagent in Amerika een donut geven.

Samen met zijn moeder heeft Tyler inmiddels 34.000 donuts uitgedeeld in 24 staten. "Ik zie deze volwassen mannen en vrouwen soms huilen en naar mij toekomen. 'Je hebt geen idee wat dit voor ons betekent', zeggen ze dan."

Ander goed nieuws:

Moeders van jonge vechtsporters kunnen opgelucht ademhalen. Minderjarige vechters mogen elkaar niet meer op het hoofd schoppen en slaan. Dat heeft de Vechtsportautoriteit besloten vanwege het risico op hersenschade.

Het verbod geldt voor kickboksers, thaiboksers en beoefenaars van MMA (Mixed Martial Arts) en wordt de komende jaren geleidelijk ingevoerd.

Een kaartje voor de veerboot naar een Waddeneiland wordt volgend jaar toch niet duurder. De btw-plicht van 6 procent wordt een jaar uitgesteld. De geplande maatregel leidde tot onrust bij eilandbewoners, die afhankelijk zijn van de veerdienst.

De mensen die blij zijn met dit bericht, weten het natuurlijk allang: twitteraars kunnen sinds deze week 280 tekens gebruiken in een bericht. Dat is het dubbele van de vertrouwde 140 tekens, die iedereen gewend was.

Niet iedereen is er blij mee overigens. De verdubbeling van het aantal karakters betekent namelijk ook... meer lezen.

En terwijl jij aan je weekend begint, staat wielrenner Bram Tankink in Nepal met zijn mountainbike aan de voet van de Himalaya. Hij gaat daar in een paar dagen 240 kilometer afleggen om zonne-energie te promoten. "Door de aardbeving in 2015 is een groot deel van de infrastructuur weggeslagen", zegt de wielrenner tegen NOS op 3. "Elektriciteit via een netwerk is gewoon te kostbaar voor Nepal, want het is een heel arm land."

Bram Tankink op de fiets naar het dak van de wereld

Heb je ons Goed Nieuws-overzicht van vorige week gemist? Klik dan hier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl