NOS NieuwsAangepast

Jonge vechtsporters mogen niet meer op het hoofd mikken

Minderjarige vechtsporters mogen elkaar niet meer op het hoofd schoppen en slaan. Dat heeft de Vechtsportautoriteit besloten vanwege het risico op hersenschade.

Het verbod geldt voor kickboksers, thaiboksers en beoefenaars van MMA (Mixed Martial Arts) en wordt de komende jaren geleidelijk ingevoerd. Vanaf januari volgend jaar voert de Vechtsportautoriteit de maatregel in voor vechtsporters tot en met 16 jaar, een jaar later wordt dat 17 jaar en vanaf 2020 geldt het verbod voor alle minderjarige vechtsporters.

Hersenschade

Volgens de Vechtsportautoriteit wijst onderzoek uit dat klappen op het hoofd hersenschade kunnen veroorzaken. Dat gevaar is er niet alleen als een sporter knock-out gaat, maar ook als het hoofd keer op keer wordt geraakt. Daarnaast is er op lange termijn risico op onder meer duizeligheid, aantasting van het spraakvermogen en de ziekte van Parkinson en dementie op jonge leeftijd.

De Vechtsportautoriteit is begin dit jaar opgericht door toenmalig minister Schippers. Bij de aankondiging schreef ze al dat er een verbod zou komen voor het schoppen en slaan op het hoofd voor sporters onder de 17.

De toezichthouder kiest nu dus voor een hogere leeftijdsgrens. Vanaf 18 jaar zijn jongeren zelf verantwoordelijk voor hun keuzes en kunnen ze de gevaren overzien, zegt de organisatie. Ook zijn hersenschuddingen op jonge leeftijd extra schadelijk, omdat de hersenen dan nog in ontwikkeling zijn.

Controles

De Vechtsportautoriteit gaat vechtsportgala's bezoeken om te controleren of die zich aan de nieuwe regels houden. Ook kunnen overtredingen worden gemeld. Gemeenten krijgen het advies om alleen vergunningen af te geven als organisatoren van vechtsportevenementen zich hieraan houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl