Strengere regels moeten vechtsporten veiliger maken ANP

Er komt een veel strenger toezicht op de vechtsportwereld. Jongeren worden voortaan beter beschermd: stoten en trappen tegen het hoofd wordt voor vechtsporters tot 17 verboden. Verder komt er een vergunningplicht voor vechtgala's en een keurmerk voor sportscholen. Ook komt er een waakhond die de controle op zich neemt. 

De maatregelen zijn nodig omdat de sector nu niet is gereguleerd. Volgens minister Schippers is het tijd om de strijd aan te gaan: "Helaas zien we negatieve zaken bij vechtsporten, zoals geweld, onveiligheid, slechte trainers, gezondheidsrisico's en zelfs georganiseerde criminaliteit". 

Schippers: regels vechtsporten aanscherpen

Wedstrijdboekjes

De minister had NOC*NSF en de vechtsportsector gevraagd plannen uit te werken. Die worden later vandaag gepresenteerd. De minister hoopt dat de verwevenheid tussen onder- en bovenwereld op vechtgala's door de plannen wordt tegengegaan. 

Verder komt er een licentiesysteem voor trainers, coaches en scheidsrechters. Ook komen er wedstrijdboekjes waarin de medische en sportieve historie van de sporter wordt bijgehouden. 

STER reclame