NOS NieuwsAangepast

Vrouw ontmoet (en knuffelt) vreemde met gezicht van overleden echtgenoot

De Amerikaanse Lilly Ross heeft de man ontmoet die het gezicht van haar overleden man draagt. Hij kreeg het gezicht zestien maanden geleden door een transplantatie. De roze wangen en het haarloze stukje kin deden Ross meteen denken aan haar echtgenoot:

Emotionele ontmoeting met 'gezicht' van overleden echtgenoot

Ze schoot vol toen Andy Sandness (32) - de man die de gezichtstransplantatie onderging - binnenkwam. "Eindelijk kan ik deze periode afsluiten", vertelde Ross geëmotioneerd. Haar man pleegde jaren geleden zelfmoord. Na zijn dood besloot ze dat ze zijn organen en gezichtshuid beschikbaar wilde stellen voor donatie.

De leeftijd, huidskleur en bloedgroep van Sandness kwamen overeen met die van haar echtgenoot. Sandness schoot zichzelf in 2006 in zijn kin bij een zelfmoordpoging. Hij bleef in leven, maar van zijn gezicht was weinig meer over. Vanwege zijn verminkingen durfde hij zich nauwelijks in het openbaar te vertonen.

Durf en inspanning

Vorige maand onderging hij een chirurgische ingreep die 56 uur duurde. "Sindsdien heb ik mijn vleugels weer uitgespreid", zegt Sandness. "Ik doe nu de dingen die ik niet meer durfde. Ik ga de deur uit, eet in restaurants en stap de dansvloer op."

Het leven met een nieuw gezicht vergt wel veel inspanning. Sandness neemt iedere dag medicijnen die moeten voorkomen dat zijn lichaam het gezicht afstoot. Met massages en oefeningen leert hij zijn huid wennen aan zijn zenuwstelsel en praten met zijn nieuwe mond.

Ross is blij met zijn herwonnen zelfvertrouwen. "Hij kijkt op een positieve manier naar zichzelf, iets wat mijn man helaas nooit deed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl