NOS NieuwsAangepast

Goed nieuws: gat in ozonlaag kleiner en stations toegankelijk voor blinden

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

Het gat in de ozonlaag in 2000 en in 2017

Het was een van de grote milieuproblemen van de vorige eeuw: het groeiende gat in de ozonlaag. Ruimtevaartorganisatie NASA concludeert nu dat het gat kleiner is dan het in tientallen jaren is geweest.

De ozonlaag beschermt de aarde tegen schadelijke uv-straling, die onder meer huidkanker veroorzaakt. Het gat krimpt doordat de schadelijke cfk's, die vroeger bijvoorbeeld in koelkasten werden gebruikt, inmiddels verboden zijn. Ook spelen stormachtige weersomstandigheden op Antarctica een rol.

Het herstel betekent overigens niet dat het klimaatprobleem voorbij is. Klimaatwetenschappers waarschuwen ervoor dat de globale opwarming de grootste bedreiging is voor de aarde.

Sinds dinsdag zijn alle treinstations beter toegankelijk voor blinden en slechtzienden. Het project nam vier jaar in beslag en kostte 30 miljoen euro.

90 kilometer aan geribbelde tegels, 250 kilometer felgekleurde perronranden en 800 speciale tekstbordjes met reliëf bij trappen en liften, maken het voor deze groep een stuk makkelijker om de weg te vinden. Ook zijn alle bankjes weggehaald uit de looproutes en zijn veel prullenbakken verplaatst.

Noureddine Tamraoui (35) heeft een ernstige visuele beperking en is blij met de aanpassingen. Toch is er volgens hem nog ruimte voor verbetering. "Op de minder grote stations heb je toch niet altijd een ribbelpad. Of het stopt midden in de hal..."

'Waar is die klotetrap gebleven?'

Maandag kwam Defensie met een bericht, waar de Molukse gemeenschap ruim zestig jaar op heeft gewacht. De laatste nog levende KNIL-militairen worden over een maand officieel ontvangen door de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht.

"Het betekent heel veel", zegt Leo Reawaruw van de actiegroep Maluku4Maluku. "Want we zijn samen met de Defensie-top op weg naar totaal eerherstel en erkenning voor KNIL-Ambonezen. Dit zijn Nederlandse oorlogshelden die 66 jaar lang zijn vergeten."

De Molukse strijders in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger bleven trouw aan de Oranjes toen Indonesië de onafhankelijkheid uitriep in 1945. Ze werden naar Nederland gehaald en bij aankomst opgevangen in leegstaande concentratiekampen als Vught en Westerbork. Tot hun grote frustratie werden de mannen bij aankomst uit het leger ontslagen.

"Het is een troost voor wie er nog in leven zijn", zegt oud-KNIL-militair Piet de Kock (99). "Maar voor mij blijft het schandalig."

Piet de Kock vindt dat de erkenning veel te laat komt

Het is misschien een open deur, maar de levensverwachting van ouderen in Nederland blijft stijgen. De gemiddelde Nederlander wordt inmiddels vijf jaar ouder dan een halve eeuw geleden. De kans om 90 te worden is nu bijna een op drie. Dat was is in 1950 bijna een op tien.

Schuldhulpverleners krijgen hulp bij de strijd tegen oneerlijke incassobureaus. Op een speciale website staan voorbeeldbrieven en tips om malafide praktijken te herkennen. Het gebeurt geregeld dat incassobureaus veel te hoge kosten rekenen en onterecht dreigen met rechtszaken.

De Vereeniging van Vrouwenkiesrecht met Aletta Jacobs (vierde van rechts) in 1913

Het archief van de Nederlandse feministe Aletta Jacobs is officieel bestempeld als werelderfgoed. Jacobs (1854-1929) werd naast haar strijd voor het vrouwenkiesrecht bekend als de eerste vrouw in Nederland die een universitaire studie afrondde.

Ben je een boekenwurm, woon je in Rotterdam en reis je veel met de trein? Dan bof je. Woensdag is op Rotterdam Centraal een bibliotheek geopend. Er zijn zo'n 1000 boeken te leen en bezoekers kunnen er ook digitale kranten en tijdschriften lezen.

En opmerkelijk nieuws...

Het is lastig te zeggen of dit nieuwtje nou goed of treurig nieuws is. Maar opmerkelijk is het sowieso: de 13-jarige chimpansee Marria heeft voor het eerst een soortgenoot ontmoet.

'Dit is prachtig!'

De aap groeide op bij een gezin in Portugal en was daar praktisch een gezinslid. Ze poetste haar tanden, at met mes en vork en keek tv. Marria werd begin dit jaar weggehaald bij de Portugese familie.

Dinsdag mocht ze voor het eerst kennismaken met een andere chimpansee, genaamd Sony. Er lag een brandslang klaar, voor het geval dat ze ruzie kregen, maar dat bleek nergens voor nodig. "Het werd een ontmoeting waarvan we slechts hadden durven dromen", zegt Stichting AAP.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl